První majitelka quadruple-double Voráčková

27.9.2020
Hned v prvním kole po dlouhé koronavirové pauze zažila RENOMIA ŽBL historický individuální výkon. Reprezentační křídelnice ve službách mistrovského ZVVZ USK Praha Veronika Voráčková využila větší minutáže v duelu se Strakonicemi a jako první hráčka historie české nejvyšší soutěže a jedna z mála basketbalistek mimo zámořské palubovky zapsala dvouciferná čísla ve čtyřech statistických ukazatelích, když měla po skončení utkání na kontě 31 bodů, 20 doskoků, 13 asistencí a 10 zisků. „Jsme hladové po soutěžních zápasech,“ říkala po zápase Voráčková.

Střelecká rekordmanka z loňské sezóny, americká pivotka Brionna Jonesová, loni po padesátibodovém představení říkala, že v závěru zápasu dostávala víc míč do ruky, aby překonala rekordní hranici. Tentokrát se podle Voráčkové nic podobného nedělo.

 

„Neměly jsme nařízeno, že mám dostat víc míčů, hrály jsme úplně normálně. Většinu košů byly po tom, co jsem si míč doskočila nebo ho získala v obraně. Občas chceme některé hráčky využívat víc kvůli matchupu v obraně, ale není to tak, že by nějaká hráčka měla dát určitý počet bodů,“ říká jedenadvacetiletá basketbalistka.

 

Zápas, který nakonec skončil výsledkem 127:52, byl rozhodnutý od první čtvrtiny, přesto prý na statistiky v průběhu duelu nehleděla.

 

„Technický zápis jsem vůbec nesledovala, akorát na konci mi trenérka Hejková říkala, že jestli chci jít střídat, tak potřebuji ještě dvě asistence a jeden zisk, takže chtěla, abych to získala. Vlastně jsem střídala jen jednou až úplně na konci,“ usměje se Voráčková, která odehrála necelých 37 minut.

 

Větší minutáž byla pro hráčky USK prakticky nutností, do duelu s outsiderem nastoupily pouze v sedmi hráčkách. Sedmatřicet minut Voráčkové překonaly o pár sekund ještě Tereza Vyoralová a Chorvatka Ivana Djokičová.

 

„Nepřemýšlela jsem nad tím, že nás jde do zápasu jen sedm. Nikdo se nechce nikdy vyfaulovat nebo zranit, takže to bereme jako další zápas a neřešíme, že nás hraje zrovna takový či jiný počet hráček. Když by člověk začal přemýšlet nad tím, že se zraní, tak se to spíš může stát,“ pokračuje rodačka z Českých Budějovic.

 

Pro Pražanky i Jihočešky šlo o první soutěžní zápas od března, kdy byla kvůli koronavirové epidemii nejprve přerušena a následně ukončena ligová sezóna 2019/20. Hlavně na Pražankách pak byl patrný velký hlad po zápasech a možnost vyzkoušet si z tréninků nové věci.

 

„Všechny hráčky se moc těšily. Jsme hladové, byl to vlastně první soutěžní zápas od března a je jedno, že vyhrajeme o hodně, pořád je to zápas a chceme hrát co nejlépe a nešetříme se,“ dodává Voráčková.

 

Ta se teď se spoluhráčkami minimálně na podzim bude muset soustředit pouze na domácí soutěž, snaha o úspěch v dalším ročníku Euroligy začne pro Pražanky nejprve v lednu.

 

„Je pravda, že nám asi budou chybět těžké zápasy, ale zas o to víc můžeme trénovat a nemusíme se šetřit na náročné cestování. Snažíme se to dohnat v tréninku, i když lepší by bylo samozřejmě Euroligu hrát,“ ví Voráčková, která doufá, že i přes zhoršenou epidemiologickou situaci bude ligová soutěž pokračovat bez přerušení.

 

„Asi všichni víme, že teď situace není moc dobrá. Nebavíme se o tom, co se může stát a hrajeme. Stejně to nemůžeme ovlivnit, takže nemá moc cenu se tím zabývat,“ uzavírá.
Zdroj: www.zbl.basketball/