Formát ženské Euroligy

13.9.2020
Po zasedání boardu FIBA, které se uskutečnilo 1. září, nebylo jasné jak, kdy a v jakém formátu se ženská Euroliga odehraje. Proto FIBA minulé pondělí svolala mimořádnou online konferenci všech týmů, které letos mají právo startovat v nejlepší ženské klubové soutěži včetně basketbalových federací, kterým kluby podléhají.

Během téměř tří hodinové schůzky se jednotlivé týmy a federace vyjádřily, kdy by chtěly odstartovat letošní ročník ženské Euroligy a podělily se s ostatními účastníky o informace ohledně vstupu na území státu, kde se kluby nalézají, včetně informací ohledně vstupu diváků na jednotlivé zápasy. Z celkového počtu 18 týmů 9 hlasovalo pro start soutěže už v říjnu včetně ZVVZ USK Praha. 7 družstev bylo pro zahájení Euroligy v lednu a zbylé dva týmy se vyjádřily pro možnost odehrát soutěž v „bublinách“.

Na základě všech těchto informací FIBA rozhodla, že se soutěž odehraje ve dvou variantách. Tou první je, že se dvě osmičlenné skupiny rozdělí do 4 skupin po 4 týmech. V základní části by se odehrály dvě „bubliny“, z každé skupiny by dva nejlepší týmy postoupily do play-off, kde by se hrálo na dvě utkání také v „bublině“. Čtyři nejlepší celky si zahrají Final Four. Maximální počet odehraných zápasů by byl tedy 10.

Druhá varianta je, že se týmy rozdělí stejným způsobem, tedy do 4 skupiny po čtyřech. Odehrají se dvě „bubliny“ v základní části, z nich se utvoří osmička nejlepších, kteří si zahrají takzvané druhé kolo, tedy dvě skupiny po 4 týmech. To by se mělo také odehrát ve dvou bublinách. Týmy na prvních dvou místech jsou účastnici Final Four. Celkem tedy jeden tým může odehrát maximálně 14 zápasů.

ZVVZ USK Praha se vyjádřila, že chce hrát druhou variantu. Tedy dvě „bubliny“ v základní části, celkem tedy 6 utkání. V případě postupu druhé kolo, tedy dalších 6 utkání a případné Final Four, další 2 utkání.

Týmy musí svůj postoj vyjádřit do zítra, 14. září. FIBA celou věc projedná a dá vědět týmům, jakým systémem a kdy to celé vypukne. Jisté je jen to, že kdyby se hrála varianta 1, soutěž začne 29. listopadu. V případě druhé varianty by se začalo hrát 25. října.