basketbalistka roku - Kateřina Elhotová

1.8.2020
Tradiční bilancování letošního basketbalového roku by mohlo být kvůli nedohrané sezóně z důvodu šíření nemoci covid-19 lehce rozpačité. Nenaplněné ambice klubové či osobní, kterým chyběl tolik důležitý vrchol, však přebíjí začátek sezóny 2019/20. Šesté místo mužské reprezentace na mistrovství světa a vyrovnání historického maxima mezi světovou elitou je nejzářivějším bodem českého basketbalu posledních let.

Zářijový úspěch zvedl ze židle nejednoho sportovního fanouška a basketbal se dostal na vrchol sportovní popularity. Skvělé tažení českých basketbalistů světovým šampionátem se zařadilo mezi památné sportovní okamžiky. Hlavní tváří úspěchu se stal rozehrávač Tomáš Satoranský. Není proto divu, že obhájil své loňské prvenství mezi českými basketbalisty.

Satoranský se zařadil po bok světových hvězd jako jeden z nejvýraznějších hráčů mistrovství světa v Číně. Ve dvou zápasech mu stačilo opravdu málo, aby jako vůbec první hráč historie světových šampionátů dosáhl na triple double. Před sezónou se navíc přesunul do klubu se slavnou historií a stal se ústředním rozehrávačem Chicaga Bulls. V hlasování v anketě Basketbalisty roku vytvořil nepřekonatelný rekord. Na první místo ho nominovali všichni hlasující. To se ještě nikdy nestalo.

„Je to samozřejmě super, ale podle mě byla ta poslední sezona hlavně o kolektivním úspěchu,“ podotkl 28letý vítěz Tomáš Satoranský. „Já jsem hlavně vždycky rád, když se tu můžeme všichni setkat, navíc v tomhle těžkém roce. To ukazuje, jak jde u nás basket po mistrovství světa nahoru, když se tu všichni sejdeme ve svém volnu,“ poukázal na současné trápení společnosti.

Všechny mužské kategorie mají určitou návaznost na povedený světový šampionát. Druhé a třetí místo obsadili Jaromír Bohačík, resp. Vojtěch Hruban. Nejlépe hodnoceným mladým hráčem se stal Vít Krejčí. Nejlepším trenérem profesionálního basketbalu se stal Ronenen Ginzburg. Trenérem mládeže byl zvolen písecký Jan Čech.

Také české basketbalistky mají staronovou královnu. Kateřina Elhotová tradičně dokazuje své basketbalové i vůdcovské schopnosti. Na ženském EuroBasketu, který byl pro českou reprezentaci 13. v řadě, byla opět nejlepší hráčkou výběru trenéra Svitka. Druhé místo obsadila Julia Reisingerová, která na šampionátu ze zdravotních důvodů chyběla. Kdyby na EuroBasket mohla, postup ze skupiny by český tým nejspíš neminul. Třetí místo obsadila reprezentační kapitánka Romana Hejdová. Nejlepší mladou hráčkou byla zvolena Eliška Hamzová.

„Mám radost, že se to vůbec zorganizovalo po tom, co se událo během posledních měsíců. Pro mě je to vždycky slavnostní záležitost. Abych byla upřímná, tak jsem se dívala na ty, co získali nejvíc ocenění po sobě,“ směje se Elhotová, která dnes získala svou třetí trofej v řadě. „Doufám, že to není poslední. Je to úžasní úspěch,“ dodává.

Také basketbal 3x3 přišel o svůj vrchol. Český národní tým se nemohl ucházet o účast na olympijských hrách a zúročit tak loňské povedené léto na 3x3 World Tour. Titul nejlepšího basketbalisty 3x3 si odnesl Vladimír Sismilich. Mezi ženami kralovala Monika Satoranská. Největší naděje vkládá basketbal 3x3 do Filipa Staniszewského a Kateřiny Galíčkové.

Oproti tradičním zvyklostem letos nebyla vyhlášena Síň slávy. Z důvodu zdravotních rizik se legendy českého basketbalu letošního slavnostního vyhlášení nezúčastnily a Česká basketbalová federace nechtěla nové členy Síně slávy připravit o zasloužený potlesk a uznání zaplněného sálu.

V netradičním prostředí na kolonádě v Mariánských Lázních u Zpívající fontány dnes večer český basketbal představil novou vizuální identitu. Od teď bude český basketbal vystupovat pod názvem CZ BASKETBALL. Cílem nové identity je přiblížit se komunikačně mladé generaci a odkázat na dynamiku a další hlavní atributy v posledních letech tolik úspěšného sportu.

 

CZ_B_pozitiv

 

Pořadí v anketě Basketbalista roku

Muži
1. Tomáš Satoranský
2. Jaromír Bohačík
3. Vojtěch Hruban

Ženy
1. Kateřina Elhotová
2. Julia Reisingerová
3. Romana Hejdová

Nejlepší mladí hráči
Vít Krejčí
Eliška Hamzová

Nejlepší mladí hráči 3x3
Filip Staniszewski
Kateřina Galíčková 

Nejlepší hráči 3x3
Vladimír Sismilich
Monika Satoranská

Nejlepší trenér profesionálního basketbalu
Ronen Ginzburg

Nejlepší trenér mládeže
Jan Čech

Kdo v anketě hlasoval
- trenéři ligových týmů a reprezentačních výběrů
- zástupci České basketbalové federace a basketbaloví odborníci
- sportovní novináři

zdroj: cbf.cz