Začátek zámořské ženské basketbalové ligy se blíží

13.7.2020
Jako nejpravděpodobnější se jeví možnost zahájit letošní ročník WNBA 24. července v IMG akademii na Floridě. Tam se odehrají všechny zápasy jak základní části, stejně tak i celé play-off. Jak už jsme vás informovali, základní část bude zkrácena z 36 na 22 zápasů. Vyřazovací část zůstává beze změny.

Od minulého pondělka se týmy stěhovaly do uzavřené části univerzity, kam přijelo 11 z 12 týmů. Pouze hráčky Indiany Fever přijely do Bradetonu o týden později kvůli bezpečnostním opatřením. Prý se v týmu objevily případy nákazy koronaviru.

Velkým favoritem na mistrovský titul byly hráčky Washingtonu Mystics. Bohužel po vypuknutí pandemie a odřeknutí účasti evropských hráček se zamíchalo pořadí týmů. My vám přinášíme odhad umístění podle serveru ESPN.com,

  1. Seattle Storm – Do letošního ročníku se po zranění vrací Breanna Stewart a Sue Bird. Spolu s dvanáctkou draftu 2019 Ezi MagBegor budou tvořit velice silné trio, které má na to přinést trofej do Seattlu.
  2. Los Angeles Sparks – S 12 prohrami v loňském ročníku a nečekanou prohrou v semifinále určitě patří na pomyslné podium letošního ročníku.
  3. Washington Mystics – Obhájkyně loňského prvenství v sestavě mají jednu z mála evropských  hráček, euroligovou Belgičanku Emmu Meesseman, kterou jste mohli vidět na Královce v dresu Jekatěrinburgu.
  4. Las Vegas Aces – Velkými tahounky týmu jsou A´ja Wilson, Liz Cambage a Dearica Hamby, které budou silné hlavně pod košem.
  5. Connecticut Sun – Alyssa Thomas a Brionna Jones, dvě velké hvězdy našeho týmu chtějí o stupínek zlepšit loňskou sezonu, kdy skončily druhé. V týmu s DeWannou Bonner jistě zasáhnou do play-off.
  6. Phoenix Mercury – Diana Taurasi, která má patnáctileté zkušenosti z WNBA by ráda zvedla pohár na hlavu. Jak se jí povede ukočírovat Brittney Griner nebo třeba Kiu Vaughn, to nám ukáže letošní ročník.
  7. Chicago Sky – Zvládnou hvězdy Allie Quigley, Courtney Vandersloot a Jantel Lavender ukočírovat jinak mladý tým a zabojovat o lepší než 7. místo?
  8. Minnesota Lynx – Tento tým prochází stadiem změny, kdy je potřeba omladit kádr. Jedinou zkušenou hráčkou tak zůstává Sylvia Fowles, které je 34 let.
  9. Indiana Fever – Tým, který od letoška povede asistentka loňských mistryň Marianne Stanley, které bude sekundovat velezkušená Candice Dupree, jsou černým koněm soutěže. Kolem tohoto družstva je spousta otázek a jak se budou vyjasňovat, tak i tento tým bude stoupat nebo klesat v pořadí.
  10. Atlanta Dream – V loňském roce vyhrál pouze 8 zápasů a letos odešly dvě jeho největší tahounky. Jestli to spíš není můra než sen?
  11. Dallas Wings – V letošním draftu si vzali 3 hráčky z prvního kola. K tomu přičtěte čtyřku loňského a máte velice talentovaný mladý tým, který může porazit zkušené hráčky horko těžko.
  12. New York Liberty – tým vedený Waltem Hopkinsem prochází omlazením. Velkým impulsem je určitě jednička draftu Sabrina Ionescu. Když vynecháme Amandu Zahui, která odehraje pátou WNBA sezonu, jedná se o dost nezkušený tým, který bude teprve získávat zkušenosti.