Legenda euroligových palubovek

7.7.2020
Natália Hejková je jméno, které rezonuje ženskou Euroligou více než 20 let. Když v roce 1999 vyhrála svůj první titul se slovenským Rožumberkom, nikdo si nedokázal představit, jak dlouhou a úspěšnou cestu ještě slovenská trenérka absolvuje.

Pojďme si shrnout její cestu na vrchol, během které sbírala tituly, ocenění a vstup do FIBA basketbalové síně slávy. Trenérská kariéra začala v roce 1987 ve skromných podmínkách klubu Rožumberk. Tam začala psát československou a posléze slovenskou basketbalovou historii. To důležité se však odehrálo na evropských palubovkách. Konkrétně v sezonách 1998/1999 a 1999/2000. První vítězství a následná obhajoba vystřelily Natálii Hejkovou mezi trenérskou elitu.

Po neshodách ve slovenském týmu se rozhodla odejít za hranice. Jejím domovem se stala maďarská Šoproň. S tímto klubem se podívala třikrát do Euroligy a nejlepšího umístění dosáhla v sezoně 03/04, kdy skončila ve skupině A na čtvrtém místě, a posléze prohrály své vyřazovací zápasy.

Následné angažmá ve Spartaku Moskevská oblast bylo, jak jinak, také úspěšné. V letech 2007 a 2008 získala další dva euroligové tituly včetně titulů ruské ligy.

Přes Dynamo Moskva a španělskou Valencii se dostala v roce 2012 do týmu ZVVZ USK Praha. Zde pomalu pracovala na tvoření týmu, který pozvedne euroligovou trofej. To se jí povedlo v roce 2015, kdy s týmem, který nebyl favorit soutěže, dokráčela na domácí palubovce pro svůj pátý trenérský euroligový titul.

To jí bezpečně řadí na první místo mezi nejúspěšnější trenéry, které kdy evropské ženské palubovky zažily. Podívejte se na stránky FIBA, kde uvidíte další trenéry v pořadí.