Nová posila ZVVZ USK Praha

11.6.2020
Vítáme v týmu ZVVZ USK Praha novou posilu, talentovanou španělskou basketbalistku Maríi Conde.

María Conde se narodila před 23 lety v Madridu. Zde také začala její basketbalová kariéra, když jí bylo 10 let. Už v té době byl vidět její velký talent a cit pro hru. S výškou 186 centimetrů hraje nejčastěji pozici číslo tři (SF).

Do španělské mládežnické reprezentace se dostala v 16 letech, kdy hned na svém prvním mezinárodním šampionátu v roce 2013 skončila se zlatou medailí na krku na Mistrovství Evropy U16. Rok po té, v kategorii U17 na Mistrovství Světa, jen těsně nedosáhla na zlato a tak se Španělkami brala stříbro. Do roku 2017 nasbírala ještě čtyři zlaté kovy, tedy každý rok jednu medaili.

Fanoušci basketbalu si jí určitě budou pamatovat z Eurobasketu 2017, který se konal v České republice. Zde dosáhla na svůj první úspěch se seniorskou reprezentací, když celý turnaj tým z Pyrenejí vyhrál. O pár týdnů později vyhrála také ME U20 v Portugalsku. Letos se španělské reprezentaci v sestavě právě s Maríi Conde podařilo kvalifikovat na Olympijské hry v Tokyu.

Profesionální klubovou dráhu zahájila v roce 2017 v Gironě. Pak trávila dvě sezony v Polsku, první rok v Krakově, ten další pak v Polkovicích. Ve druhém jmenovaném týmu měla průměr 30 odehraných minut, přes 13 bodů a 7 doskoků na zápas. Podobná čísla měla v EuroCupu, kde si připisovala kolem 17 bodů a 7 doskoků na utkání.

María Conde, která v ZVVZ USK Praha bude oblékat dres s číslem 10, podepsala smlouvu do konce sezony 21/22. My doufáme, že se jí zde bude líbit. Vítej v ZVVZ USK Praha, María!