Střelecké představení Brionny Jones

1.12.2019
Desáté kolo Renomia ženské basketbalové ligy odehrál tým ZVVZ USK Praha v Mladé Boleslavi. Hosté rozhodli zápas už v první čtvrtině a Brionna Jones přepsala český střelecký rekord ženské soutěže.

Už v úvodním dějství pražské družstvo jednoznačně ukázalo, proč mu patří první příčka v tabulce. Šňůrou 17 bodů a přes pět odehraných minut bez obdrženého koše deklarovalo, že do Mladé Boleslavi ZVVZ USK Praha přijelo dobře naladěné. To bylo znát jak na hřišti, tak i na světelné tabuli, kde svítil stav po první čtvrtině 4:29. Už zde se začalo rodit přepsání českého střeleckého rekordu pražskou pivotkou Brionnou Jones. Ta stihla za prvních deset minut nastřílet 17 bodů. Během druhé čtvrtiny ZVVZ USK Praha nastřílelo více bodů než Slovanka za celé utkání a tím bylo teoreticky rozhodnuto o vítězi zápasu.

Brionna Jones, která dneska hrála ve velké herní pohodě, by ve 3. čtvrtině sama porazila MB Slovanku na body. Zatímco domácí hráčky dokázaly skórovat 15 bodů, pražská hráčka jich sama nastřílela ještě o 5 víc. Byla otázka času, kdy prolomí český střelecký rekord Jany Stejskalové, která v roce 2005 stihla za 48 minut nastřílet 46 bodů. V zápase dál vládl pražský celek a čekalo se, kdy prolomí stobodovou hranici. To se podařilo ZVVZ USK Praha už po 31 minutách a kým jiným než Brionnou Jones. V tu chvíli jí chyběl na přepis historických tabulek jeden bod. A když se chvilku po tom prosadila střelou z krátké vzdálenosti, bylo jasné, kdo bude na vrcholu střeleckých tabulek. Do konce utkání stihla ještě 3 body a zaokrouhlila svůj střelecký účet na rovných 50 bodů. K tomu potřebovala něco málo přes 32 minut. Hlavně díky jejímu výkonu si připisuje ZVVZ USK Praha další výhru v ženské lize.

Jak už bylo řečeno, nejlepší hráčkou zápasu byla Brionna Jones, nejenže pokořila český střelecký rekord, ale 12 doskoky si došla pro double-double. Velmi dobrý výkon, zastíněný rekordem spoluhráčky, odehrála Marija Režan. Té utekl double-double o 2 doskoky. Zápas se vydařil i Veronice Šípové. Ta nastřílela shodně s Alyssou Thomas 11 bodů, té zase k double-double chyběly 2 asistence.

MB Slovanka – ZVVZ USK Praha 32:121 (4:29, 6:35, 15:34, 7:23)

Body ZVVZ USK Praha:
Jones 50 (12 dosk.), Režan 17 (8 dosk.), Thomas (8 as.) a Šípová po 11, Sklenářová 10, Ouviňa a Oblak po 7, Elhotová 4, Voráčková a Vukosavljević po 2, Halatková 0