Šlágr kola na Královce

27.11.2019
V 5. kole Euroligy proti sobě nastoupily týmy, které měly na kontě shodně tři výhry a jednu porážku. Podle všeho se mělo jednat o dramatické utkání a boj o druhé místo v tabulce.

Úvod zápasu byl stejně nejednoznačný, jako postavení týmu v tabulce. Oba týmy bojovaly o každý centimetr a vše nasvědčovalo tomu, že to bude dramatické utkání. Jenže domácí hráčky přeřadily na vyšší rychlostní stupeň a přes některé slabší momenty nakonec dokázaly vyhrát první čtvrtinu dvouciferným rozdílem.

Do další části utkání vstoupily hráčky ZVVZ USK Praha stejně rozjetě. To jim rychle přineslo až dvacetibodové vedení. I když hostující hráčky kousaly a nevzdávaly se, domácí byly přeci jen ve větší pohodě. To ukázaly i body, kterých nastřílely opět více než soupeř.

Po změně stran hráčky Orenburgu změnily i svůj přístup. Dokázaly rychle umazat poměrnou část bodového rozdílu a dostaly domácí pod tlak. V 5. minutě si musela trenérka Hejková vzít time-out a promluvit svému týmu do svědomí. To pomohlo najít USK ztracenou koncentraci a 6 body v řadě si vzaly kus vedení zpátky. Orenburg zlepšeným výkonem ve třetí čtvrtině zaslouženě stáhl vedení domácích na pouhých 11 bodů.

Do poslední desetiminutovky vstoupily oba týmy tak, jak jsme očekávaly, že bude probíhat celý zápas. Jakoby si oba celky až teď uvědomily, že se hraje o druhé místo ve skupině. Zpřesněná obrana na obou stranách nedovolila velký bodový růst. Paradoxně až po timo-outu hostů se do tempa dostaly domácí hráčky. Ty najednou byly všude včas a to se ukázalo jako klíčové. Do konce zápasu už jen navyšovaly skóre a zaslouženě vyhrály.

Skvělý výkon předvedla Cristina Ouviňa, ta se prezentovala 21 body, 10 doskoky a 7 asistencemi. V patách jí je Brionna Jones, která si s 18 body a 15 doskoky také došla pro double-double.  Ten utekl o jediný doskok i Alysse Thomas.

ZVVZ USK Praha – Nadezhda Orenburg 87:63 (23:11, 26:21, 14:20, 24:11)

Body ZVVZ USK Praha: Ouviňa 21 (10 dosk., 7 as.), Jones 18 (15 dosk.), Thomas 12 (9 dosk.), Oblak 11, Elhotová 10, Vukosavljević 8, Režan 4, Voráčková 3