Jednoznačné domácí vítězství v ELW

30.10.2019
Ve 3. kole Euroligy se poprvé doma představil tým ZVVZ USK Praha, které přivítalo turecký tým Cukurova Basketbol. Měl to být vyrovnaný zápas, ale herní pohoda domácích rozhodla o výsledku utkání už v prvním poločase.

Ještě před tím než utkání začalo, jsme poděkovali a pogratulovali paní trenérce Natálii Hejkové k uvedení do FIBA basketbalové síně slávy. Jsme rádi, že je v našem týmu a přejeme jí ještě mnoho basketbalových i osobních úspěchů.

Hráčkám ZVVZ USK Praha se podařil vstup do utkání, kdy během první minuty vedly 6:0. I po koši Turkyň z rychlého protiútoku pokračoval tlak domácích. Bohužel se to na skóre neprojevilo. Po několika koších na obou stranách se bodový stav moc neměnil. Až po krásné akci, kdy vteřinu před vypršením střeleckého času, se trefila Marija Režan a tak ZVVZ USK Praha odskočil na rozdíl 8 bodů. A když se minutu a půl před koncem první čtvrtiny trefila Cristina Ouviňa za tři body, rozdíl byl už patnáctibodový. Netrvalo dlouho a z rychlého protiútoku přidala ještě dva body Brionna Jones a tak skončila úvodní desetiminutovka sedmnáctibodovým rozdílem.

Obraz hry se ani po krátké přestávce nezměnil. Domácí hráčky byly stále aktivní v obraně a soupeř musel zakončovat v časové tísni nebo z obtížných pozic. Na oba celky padl střelecký půst, dlouho nepadl žádný bod. Až v šesté minutě druhé čtvrtiny se prosadila střelou z pole Teja Oblak a navýšila tím vedení domácích o 20 bodů. I když ve druhé desetiminutovce nepadlo mnoho bodů, dokázaly domácí lehce navýšit vedení.

Jedno číslo vystihuje třetí čtvrtinu a to 22:2. To je stav, kterým ZVVZ USK Praha dokázal jednoznačně porazit Cukurovu. Čistá obrana domácích, kteří jen dvakrát faulovali, trápila soupeře. Ten se prosadil jen v úvodu a pak se střelecký odmlčel. I díky tomu mohly odpočívat hráčky jako Kateřina Elhotová nebo Vukosavljević.

V poslední desetiminutovce byl rozdíl ve skóre přes padesát bodů. A tak mohla trenérka domácích šetřit zkušenější hráčky. I když delší dobu byly na hřišti mladé hráčky s podporou jedné zkušenější spoluhráčky, dokázaly udržet Cukurovu na pouhých 7 vstřelených bodech. A tak jednoznačně a překvapivě porazil ZVVZ USK Praha turecký celek.

Zápas se vydařil hlavně Mariji Režan a Alysse Thomas, které získaly další double-double. Ten mohla získat i Brionna Jones, ale chyběl jí jediný doskok.

ZVVZ USK Praha – Cukurova Basketbol 82:28 (27:10, 14:9, 22:2, 19:7)

Body ZVVZ USK Praha

Thomas 19 (12 dosk., 6 as.), Režan 18 (10 dosk.), Vukosavljević 11, Jones 10, Oblak 8, Vyoralová 6, Šípová 5, Ouviňa 3, Sklenářová 2, Halátková a Elhotová po 0