Vítězný úvod do letošního ročníku Euroligy

16.10.2019
Dnešním zápasem zahájily hráčky ZVVZ USK Praha Euroligovou soutěž. V Rize se k týmu přidala Alyssa Thomas, která minulý týden hrála finále WNBA, ve které byla tahounem týmu Connecticut Sun. Odtud je i nová posila Brionna Jones, která se zde s týmem viděla vůbec poprvé. Obě hráčky ukázaly, že jsou profesionálky a pomohly svému týmu k prvnímu vítězství v Eurolize.

Vstup do utkání ze strany ZVVZ USK Praha nebyl úplně ideální. V obraně dělaly chyby a soupeř toho dokázal využít. Naštěstí obrana Rigy také nebyla kvalitní. A tak stav utkání byl dlouho vyrovnaný. Až po několika minutách se hráčky ZVVZ USK Praha dostaly do tempa. To se projevilo agresivnější obranou, která takřka ihned přinesla svoje ovoce. Pražačky začaly pomalu odskakovat ve skóre. Své k tomu řekla i nová posila USK, Brionna Jones, na které nebylo znát, že se k týmu připojila den před zápasem. Pražačky pokračovaly ve druhé desetiminutovce stejně aktivně a navyšovaly rozdíl ve skóre až na 13 bodů. Bohužel pro hráčky ZVVZ USK Praha se domácí nechtěly vzdát snadno. K velkému náporu zavelela Rižanka Harper, která svému týmu pomohla ve snížení rozdílu ve skóre. I když hráčky USK udržely pětibodový náskok, prohrály čtvrtinu o 1 bod.

Do druhého poločasu nastoupily Pražačky s agresivní a hlavně čistou obranou. Prvního faulu se dopustily až v 8. minutě třetí čtvrtiny. Přes tu se domácí hráčky těžko prosazovaly a prohrály čtvrtinu rozdílem deseti bodů, kdy dokázaly dát jen 11 bodů. Zatímco hráčky ZVVZ USK Praha, hnány početnou skupinou svých fanoušků, skórovaly o 10 bodů více. Bojovnost pobaltského týmu byla znát v průběhu celého zápasu, kdy nesložily zbraně ani po ne příliš povedené třetí čtvrtině. Do poslední desetiminutovky vstoupily odhodlaně a zpřesněnou hrou pod košem stahovaly náskok Pražaček. Ani to však nestačilo a ZVVZ USK Praha si veze první výhru z letošního ročníku Euroligy.

Skvělým výkonem se prezentovala Alyssa Thomas a Valériane Vukosavljević, které dohromady nastřílely skoro polovinu bodů svého týmu. Zdatně jim sekundovala i nová posila, Brionna Jones, která za 21 minut na hřišti, stihla dát 12 bodů a získat 4 doskoky. Do zápasu naskočila i uzdravená Teja Oblak, která ve svém prvním zápase sezóny dala 9 bodů.

TTT Riga – ZVVZ USK Praha 66:73 (14:20, 32:37, 43:58)

Body ZVVZ USK Praha:

Thomas 17 (8 dosk.), Vukosavljević 17, Jones 12, Oblak 9, Ouviňa 7, Režan 6, Elhotová 5, Halátková, Vyoralová, Sklenářová a Šípová po 0