Parádní vstup do čtvrtfinále

5.3.2019
České šampionky báječně zvládly úvodní čtvrtfinále Euroligy. Basketbalistky USK Praha v hale Královka přehrály Fenerbahce Istanbul, jehož dres obléká i česká reprezentantka a bývalá hráčka domácích Kia Vaughn 76:54.

ZVVZ USK Praha – Fenerbahce – 76:54 (24:14, 17:13, 23:9, 12:18)

Patnácti body se na vítězství podílela Kateřina Elhotová, čtrnáct bodů přidala Alyssa Thomas. Druhý zápas série hrané na dvě vítězství je na programu v pátek v Turecku.

První poločas se odehrával v naprosté režii USK. Fenerbahce s domácím týmem dokázalo držet krok jen v úvodní čtvrtině, ve druhé už si Pražanky vypracovaly až dvacetibodový náskok a v poločase odcházely do kabin s vedením 41:27. Podle Hejkové předvedly dokonalý basketbal."Tento zápas zatím nic neznamená. Je to pořád jen 1:0 a to budu i hráčkám zdůrazňovat. Jestli chceme slavit, tak musíme zopakovat výkon hlavně z prvního poločasu,"

"Ano, ale bojím se, že ve druhém zápase se nás pokusí zastavovat a nebude to tak jednoduché," prohlásila Kateřina Elhotová. "Nikdo nečekal, že vyhrajeme tak velkým rozdílem. Dneska mi soupeřky přišly takové roztěkané, ale od začátku jsme dávaly koše z protiútoků a nepřistoupily jsme na jejich pomalou hru." uvedla.

USK v suverénním výkonu pokračoval i po přestávce. Ve třetí čtvrtině navýšil vedení až na propastných 28 bodů, když Fenerbahce dovolil pouhé čtyři koše. Úvod závěrečné čtvrtiny patřil po sérii 7:0 hostujícím hráčkám, jejich nápor ale trojkou zastavila Režan. Potom už si Pražanky vítězství pohlídaly.

Basketbalistky USK nad Fenerbahce vyhrály po třech zápasech. Naposledy se jim podařilo tureckého soupeře porazit před čtyřmi lety v semifinále a následně celou Euroligu ovládly. Účast na závěrečném turnaji pro nejlepší čtyři celky si mohou zajistit už v pátek v Istanbulu. Případný třetí zápas by se uskutečnil 13. března opět na Královce. "Máme velkou radost, ale zápas v Istanbulu bude o něčem jiném. Jejich fanoušci to dokážou hodně vybláznit, plus my budeme po cestování, což organismus taky trochu ovlivní. Ale doufám, že i tam dokážeme vyhrát," prohlásila Elhotová.

Body ZVVZ USK Praha: Elhotová Kat. 15, Thomas 14, Režan 12, Ayayi 9, Oblak 8, Hanušová, Herrison, Elhotová Kar. 5, Romero 2, Šípová 1

Zdroj: ČTK