Porážíme „neporazitelné“ Rusky

30.1.2019
Basketbalistky ZVVZ USK Praha se v Eurolize vypořádaly s velkou výzvou. Po třech lednových porážkách za sebou zaskočily doma na Královce hlavního favorita na zisk titulu Jekatěrinburg a v 11. kole ukončily jeho neporazitelnost. Vyhrály 82:73.

Výhra českých mistryň je o to překvapující, že nyní zdolaly soupeře, který je na podzim deklasoval o 28 bodů. USK se bodem „navíc“ vrátil do boje o druhé místo ve skupině A.

„Už jsme se smiřovaly s tím, že budeme hrát o třetí místo, a teď jsme se vrátily do boje o druhé. Ale pořád máme s Bourges horší vzájemné zápasy, takže nám to i tak nemusí pomoct. Ale může,“ řekla trenérka Natália Hejková.

„Asi nikdo nečekal, že vyhrajeme. O to je to cennější. Je to podruhé, co jsem zažila domácí výhru nad Jekatěrinburgem, takže si to dám do své vzpomínkové knihy,“ uvedla kapitánka Kateřina Elhotová, která v roce 2015 doma pomohla USK porazit Jekatěrinburg ve finále Euroligy. O pár měsíců později slavila na neutrální půdě znovu po triumfu v Superpoháru.

Pražanky se po nepovedeném vstupu do nového roku přece jen chytly. V úvodu udržely s favoritem krok a od druhé čtvrtiny si budovaly náskok, který narostl až na 17 bodů.

Soupeř postrádal španělskou hvězdu Albu Torrens a už nedokázal rozjeté domácí hráčky zastavit, jelikož těm oproti předchozím zápasům nedošly v úzké rotaci síly.

„Druhé poločasy nebyly od nás ideální a většinou jsme ztrácely. Takže jsme překvapená z našeho výkonu, že jsme nejen udržely vedení, ale dokonce ho navýšily,“ radovala se Elhotová.

Dobrým výkonem k výhře přispěla nová posila USK Isabelle Harrison, která se prosadila zejména v obraně proti silným pivotkám. V útoku přidala 12 bodů. Dokonale tak zacelila mezeru v sestavě po Valériane Ayayi, která kvůli tvrdému úderu do hlavy v tréninku do utkání nenastoupila.

„Mám velkou radost z naší nové posily. Je úžasná a hrozně moc nám pomáhá. Její dlouhé ruce zachraňují spoustu míčů,“ pochvalovala si Elhotová.

„Harrison hrozně pomohla na doskoku, celkově jsme hrály v obraně velmi obětavě. Byl to výkon, kterému těžko něco vyčítat. Samozřejmě nějaké chyby jsou vždy, ale předvedly jsme zas výkon, který jsme předváděly na podzim,“ dodala Hejková.

Pražský tým tradičně táhly Alyssa Thomas, které těsně unikl ceněný triple double při bilanci 22 bodů, 11 doskoků a devět asistencí, a kapitánka Kateřina Elhotová. Ta dala 15 bodů. Dobrý výkon v útoku předvedla i Teja Oblak se 14 body a devíti asistencemi.

„Bylo těžké věřit tomu, že vyhrajeme. Zvláště když jsme přišly i o Ayayi. Ale vyrukovaly jsme na ně s Alenou Hanušovou na trojce a asi jsme je tím zaskočily. Hlavně zafungovala obrana Thomas na McBride, která dala jen šest bodů. Varianty, které jsme si připravily, byly velmi účinné,“ konstatovala Hejková.


Body ZVVZ USK Praha: Thomas 22, Elhotová Kat. 15, Oblak 14, Harrison 12, Režan 9, Hanušová 7, Elhotová Kar. 3

Zdroj: ČTK