V osmém kole prohráváme s Orenburgem

9.1.2019
Basketbalistky ZVVZ USK Praha v osmém kole Evropské ligy doma podlehly Orenburgu 86:90 po dvojím prodloužení a připsaly si druhou porážku v sezoně. V poločase přitom vedly o 17 bodů. I po 8. kole USK drží ve skupině A druhou příčku.

"Z naší strany nejhorší výkon, když nepočítám Jekatěrinburg. Je to škoda, protože tohle utkání jsme měly doma uhrát. Tohle nebylo v plánu. Osobně mě mrzí výkon, protože hrát na dvě střelkyně je málo," zhodnotila zápas trenérka Natália Hejková. "Projevilo se, že jsme přes svátky vypadly z rytmu, ale především máme hodně zdravotních problémů. Rotace je tak velmi úzká. Ayayi má zraněné rameno, vlastně skoro každá hráčka má nějaký problém," dodala.

Pražanky přitom měly utkání dlouho pod kontrolou. V první čtvrtině nastřílely 30 bodů, když těžily z rychlých protiútoků i dobrých kombinací na otevřené střely. Tradičně dominovala nejužitečnější hráčka sezony Alyssa Thomas, která k 20 bodům přidala 17 doskoků, což je vyrovnané maximum sezony. Dařilo se i kapitánce Kateřině Elhotové. Ta měla 22 bodů.

Ve druhé čtvrtině si české mistryně vypracovaly vedení až o 17 bodů. Do druhé půle ale ruský celek nastoupil s mnohem lepší obranou a začal snižovat. V poslední čtvrtině dovolil Orenburg domácím dát jen 11 bodů a nakonec vyrovnal. Měl dokonce poslední útok a mohl rozhodnout, ale Erica Wheller netrefila trojku.

"Začalo se to sypat už na začátku druhé půle. Hráčky jsem upozorňovala, že zápas není vyhraný, že musíme hrát stejně, ale začaly jsme pochodovat, a to je hra, která nám absolutně nesedí," mrzelo Hejkovou.

V prodloužení se oba týmy přetahovaly o každý bod a rozhodovala až koncovka. Minutu před koncem měla volnou cestu do koše Elhotová, ale ještě přihrála Thomas, která pod tlakem prorážela a vyfaulovala se. Soupeř naopak šel do vedení po koši Brionny Jones, s 29 body nejlepší střelkyně zápasu.

Marija Režan však dokázala po individuální akci zády ke koši srovnat a Orenburg opět nevyužil závěrečnou akci. Dramatický zápas tak šel do druhého prodloužení. V něm vedl Orenburg o čtyři body, ale Elhotová těžkou trojkou udržela tým ve hře. Jenže v úzké rotaci došly Pražankám síly a rozjetý protivník dovedl zápas k vítězství.

"Hráčky už sotva chodily. Ono se to zdá, že hrají špatně, ale v únavě hráč dělá i taktické chyby a při time outech jsem měla pocit, že mě už ani nevnímají. Doufám, že se dají do příštího týdne zdravotně trochu dohromady, abychom měli větší rotaci," dodala Hejková směrem k příštímu utkání se Schiem.

Zdroj: ČTK