Kursk stále neporažený

10.1.2018
Dnes čekal na hráčky ZVVZ USK Praha v 11. kole nejtěžší možný soupeř. Nastoupily totiž proti týmu Dynamo Kursk, který je jako jediný tým v Evropské lize neporažený. Tým ZVVZ USK Praha si ještě k tomu musel poradit bez své první rozehrávačky Marty Xargay.

ZVVZ USK Praha – Dynamo Kursk – 56:88 (9:27, 18:18, 16:21, 13:22)

Prvními čtyřmi body za sebou zahájila utkání McCoughtry. Po stavu 6:0 se poprvé po doskoku trefila domácí hráčka Režan. Favorizovaný Kursk ale v útoku neotálel a už v 5. minutě vedl 17:4. Hostující hráčky hrály organizovanou týmovou hru a na straně domácích se naopak v útoku trápily. V poslední vteřině druhé čtvrtiny ještě upravila Prince skóre na 27:9. Díky zraněné Martě Xargay musela nahradit pozici rozehrávačky Veronika Voráčková. „Na pozici rozehrávačky jsem se začala připravovat už po utkání s Polkowicemi, když jsme věděly, že Marta nenastoupí.“ Řekla v poločasové pauze. Na začátku druhé desetiminutovky opět dominovaly hráčky Kursku, ale ke konci se domácí hráčky rozbíhaly dopředu a dokázaly dát několik košů z rychlých protiútoků. Těžily především z trestných hodů, ze kterých daly 11 bodů a druhou čtvrtinu tak odehrály vyrovnaně 18:18.

Druhý poločas byl zahájen netradičně, když po konci druhé čtvrtiny dostal trenér Dynama technickou chybu, a Dewanna Bonner tak střílela před začátkem druhé poloviny utkání jeden trestný hod. I ve třetí čtvrtině hrály hráčky ZVVZ USK Praha rychlé protiútoky a využívaly tak pomalého návratu hráček Kursku, a v úvodu vedly čtvrtinu 7:3. V 6. minutě dala Bonner první tříbodovou střelu týmu ZVVZ USK Praha a snížila tak na 13 bodový rozdíl. I na konci třetí čtvrtiny zopakovala Prince svůj koš s klaksonem a navýšila tím opět náskok ruského celku na 23 bodů, 66:43. Prvních pět minut poslední čtvrtiny se ještě Pražanky bodově držely, ale v posledních třech minutách přišla bodová smršť ruského celku a nakonec zvítězily 88:56. „Dojmy z utkání jsou velmi zlé. Věděly jsme, že Kursk bude hrát podobně, ale čekala jsem větší nasazení a bojovnost. Bylo to moc ustrašené a nedodržovaly jsme ty pravidla, které jsme si řekly v šatně. Ve třetí čtvrtině se to sice zlepšilo ale pak se to zase rychle otočilo.“ řekla trenérka Hejková o výkonu svých svěřenkyň. Svůj euroligový debut má za sebou díky dnešnímu zápasu také mladá Kristýna Brabencová, která do utkání nastoupila na necelých pět minut. „Je to úplně jiný basket, než na který jsem byla zvyklá do teď hrát. Je to tvrdší, rychlejší a agresivnější, ale byla to dobrá zkušenost.“

Nejlepší střelkyní domácího celku byla se 16 body Amanda Zahui. Double-double předvedla s 11 body a 12 doskoky Dewanna Bonner a jeden bod od double-double měla i Marija Režan, která k 9 bodům doskočila 13 míčů.

Body ZVVZ USK Praha: Zahui 16, Bonner 11, Romero 10, Režan 9, Hanušová, Voráčková 4, Elhotová Kar. 2

Další utkání čeká Pražanky už v pátek 12. 1. 2018, kdy odjíždějí odehrát 15. kolo ŽBL do Ostravy.