Po reprezentační pauze připisujeme další domácí euroligové vítězství

22.11.2017
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály i třetí domácí utkání v této sezoně Evropské ligy, když porazily francouzský celek Villeneuve 88:51. Udržely se tak v horní polovině tabulky, znamenající postup. O triumfu rozhodly ve třetí čtvrtině, kterou ovládly o 16 bodů. Jde o jejich nejvyšší výhru v sezoně.

"Čtvrtfinále je ještě strašně daleko, je ale ohromně důležité, abychom se pohybovaly nahoře. Potřebujeme hlavně vyhrávat domácí zápasy, jinak bychom se do play off nedostaly. Rozhodne každý bodík. Možná i skóre," řekla po utkání trenérka Natália Hejková.

Pražanky přitom nastoupily v oslabené sestavě bez reprezentantky Aleny Hanušové. Navíc kapitánka Kateřina Elhotová v minulých dnech bojovala s bolavým kolenem. Přesto měly domácí hráčky od začátku převahu, a to zejména pod košem.

Už v první čtvrtině tak odskočily na dvouciferný počet bodů, ale Francouzky se nevzdávaly a držely se ve hře zásluhou Mame Sy-Diopo. Totéž se opakovalo i ve druhé části, kdy tým z předměstí Lille opět nedovolil USK odskočit na více než 11 bodů.

Ve třetí čtvrtině už ale přišel zlom. České mistryně dobře kombinovaly a využívaly výškové převahy pod košem. Velkou zásluhu na klíčovém bodovém úniku měla Kateřina Elhotová, které se sice nedařila střelba, ale změnila se v tvůrkyni hry a za deset minut si připsala sedm asistencí. Souhru ukázala zejména s Marií Režan, autorkou 19 bodů.

"Kateřina zahrála skvěle, musím ji pochválit. Zahrála jeden z nejlepších zápasů. Hrála basketbal, který se od ní očekává. Dnes jí to ohromně bavilo a bavilo to i mě," pochválila trenérka kapitánku, která nakonec zaznamenala deset asistencí. Pro Elhotovou to byl osobní rekord v Eurolize.

"Ty asistence jsou pro mě jak Vánoce. Já se dnes tolik netrefovala, tak jsem ráda, že jsem přispěla asistencemi. Že to ode mě nebyl prázdný výkon," prohlásila Elhotová. "Bylo to o clonách, kdy pivotka seběhla pod koš a byla tam sama, tak to bylo jen o tom na ni míč dopravit. Vyplynulo to ze hry. Pivotky tam byly samy, tak nemělo smysl, abych sama střílela z dálky," dodala.

V poslední čtvrtině už šlo o exhibici domácích hráček, které atakovaly i rozdíl 40 bodů. Nejlepší střelkyní USK byla s 27 body Amanda Zahuiová.

"Získaly jsme sebevědomí v protiútocích, dávaly jsme lehké body a náskok začal narůstat. Francouzky mi pak přišly už odevzdané, nevypomáhaly si ze slabé strany a naše pivotky mohly dávat snadné body zpod koše," hodnotila Elhotová.

Statistiky naleznete zde.

Zdroj: ČTK