Basketbalista roku 2016/2017

19.8.2017
Český basketbal zná své (staro)nové vládce. V Mariánských Lázních dnes byly vyhlášeny výsledky tradiční ankety o nejlepší basketbalisty a basketbalistky roku. Volbu za sezonu 2016/17 ovládli Alena Hanušová a Jan Veselý.

Po roční pauze se vyhlášení ankety Basketbalista roku vrátilo do historické budovy Casina v areálu Léčebných lázní Mariánské Lázně. Své loňské vítězství obhájil mezi basketbalisty Jan Veselý. Na pomyslný trůn s ním usedla Alena Hanušová. Pojďme ale popořadě, protože dnešní večer nebyly pouze těchto hlavních kategoriích.

Sobotní večer nabídl hned dva obhájce, kteří ho orámovali. Jako první totiž byla vyhlášena nejlepší mladá hráčka. Stejně jako v loňském roce vystoupala na pódium Julia Reisingerová, která v klubové sezoně podruhé za sebou dovedla Karlovy Vary do play-off ŽBL. Mezi nejlepšími hráči ročníku 1997, 1998 a 1999 kraloval podle hlasování odborníků Šimon Puršl, který uplynulou sezonu strávil ještě v Zaragoze, ale v té příští ho budeme moct vídat na palubovkách Kooperativa NBL v dresu svitavských Turů.

Basketbal 3x3 zažil ve sledovaném období vskutku přelomovou sezonu. Juniorky nejprve získaly historicky první medaili pro český trojkový basketbal za třetí místo na ME, aby o pár týdnů později dospěle reprezentantky šokovaly basketbalový svět ziskem titulu mistryň světa. Nechyběla samozřejmě tradiční Chance 3x3 Tour nebo Prague Masters ze série 3x3 World Tour.

To je ta pravá chvíle na zavedení nové kategorie. Historicky první nejlepší mladou hráčkou 3x3 se stala Sára Krumpholcová. Tu uplynulá sezona katapultovala mezi světové hvězdy 3x3. Získala obě výše zmíněné medaile a stala se globální tváří nyní už olympijského sportu. Mezi mladíky byl zvolen Lukáš Bukovjan, který reprezentoval na ME obou věkových kategorií. Mezi ženami si první místo odnesla Michaela Uhrová, rovněž mistryně světa. Titul nejlepšího trojkového basketbalisty získal Ondřej Dygrýn.

Po připomenutí 50 let od zisku titulu vicemistrů Evropy přišla chvíle na uvedení nových členů do Síně slávy ČBF. Dosud výhradně hráčskou společnost doplnili poprvé čtyři muži, kteří činili také na lavičce či v diplomacii. Úspěšní trenéři a medailisté z evropských i světových šampionátů Vladimír Heger, Jan Karger a Miroslav Vondřička jsou prvními mistry svého řemesla uvedenými do elitní společnosti. Spolu s nimi vstoupil do Síně slávy ČBF Miloš Pražák, který ve vedoucích pozicích České basketbalové federace strávil 27 let a významnou roli hrál i na mezinárodním poli na úrovni FIBA.

Nejočekávanější kategorie zůstaly na samotný závěr večera. Ženská reprezentace v roce 2016 neměla žádný vrchol, a tak se nejlepší basketbalistka volila především za klubovou sezonu. V průběhu jara získala české občanství a v srpnu 3. místo v anketě Basketbalistka roku. Řeč není o nikom jiném než Kie Vaughn. Na druhé místo vystoupala nejlepší česká střelkyně uplynulého ročníku ŽBL Tereza Pecková. Sbírání druhých míst v tradiční anketě letos konečně ukončila Alena Hanušová. Pivotka, která se stala oporou ZVVZ USK Praha i národního týmu své čekání na titul ukončila nedaleko svého rodiště. Do Sokolova je to co by kamenem dohodil.

Také poslední kategorie večera přinášela řadu otázek. První dvě místa si svými výkony „předplatila“ dvojice Satoranský – Veselý, ale nebylo jasné, kdo z nich usedne na trůn. Také třetí místo bylo opředeno tajemstvím. Dosud životní sezonu potvrdil jeho ziskem nejužitečnější hráč Kooperativa NBL Jaromír Bohačík.

Pak přišlo to rozhodnutí, na které celý sál čekal. Na druhém místě skončil Tomáš Satoranský. Ani splnění dětského snu a premiérová sezona za mořem ve slavné NBA mu nepomohly k prvnímu místu a předstihnutí Jana Veselého. Oba váleli za národní tým v Olympijské kvalifikaci, ale Veselý prožil další skvělou klubovou sezonu. Jako jedna z hlavních postav Fenerbahce Istanbul dovedl svůj klub k vítězství v prestižní Eurolize. Stal se tak třetím Čechem, kterému se takový kousek povedl a pomohl mu k obhajobě pozice nejlepšího českého basketbalisty. O to smutnější je zpráva, že se rozhodl na blížícím se EuroBasketu nereprezentovat. Jak ale dnešní večer ukázal, český basketbal má ve svém středu řadu talentovaných basketbalistů a basketbalistek. 12 z nich už 1. září vstoupí do bojů s evropskou elitou.


Výsledky ankety Basketbalista roku 2016/17

Nejlepší mladá hráčka

Julia Reisingerová


Nejlepší mladý hráč

Šimon Puršl


Nejlepší mladá hráčka 3x3

Sára Krumpholcová


Nejlepší mladý hráč 3x3

Lukáš Bukovjan


Basketbalistka roku 3x3

Michaela Uhrová


Basketbalista roku 3x3

Ondřej Dygrýn


Síň slávy ČBF

Vladimír Heger

Miroslav Vondřička

Miloš Pražák

Jan Karger


Basketbalistka roku

3. místo – Kia Vaughn

2. místo – Tereza Pecková

1. místo – Alena Hanušová


Basketbalista roku

3. místo – Jaromír Bohačík

2. místo – Tomáš Satoranský

1. místo – Jan Veselý

Zdroj: ČBF