První čtvrtfinále patří Orenburgu

7.3.2017
Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály úvodní zápas čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Nadezhdy Orenburg 57:80 a v páteční domácí odvetě budou odvracet vyřazení. K postupu do Final Four musí v odvetě jakkoli vyhrát a následně zvládnout i rozhodující utkání opět v Orenburgu.

Nadezhda Orenburg - ZVVZ USK Praha 80:57

Pražanky v předchozích dvou ročnících vždy v úvodním čtvrtfinále uspěly a postoupily do Final Four. Předloni dokonce celou soutěž vyhrály. Zápas v Orenburgu jim ale vůbec nevyšel. Domácí hráčky od začátku vedly a nedaly svěřenkyním trenérky Natálie Hejkové šanci.

Už ve druhé čtvrtině odskočil Orenburg na dvouciferný počet bodů a postupně navyšoval rozdíl ve skóre až na 27 bodů.

České mistryně se stejně jako v závěru základní části Evropské ligy trápily v útoku zejména s přesností střelby. Často míjely i pozice blízko koše. Kia Vaughn trefila jen čtyři ze 16 střel, střelecky tápaly i Sonja Petrović a Marta Xargay. Naopak domácí hráčky střílely za dva body s úspěšností téměř 70 procent a v poklidu si zajistily důležitou první výhru.

Natalia Hejková

"Dneska to byl velmi nevydařený první zápas play off. Musíme si to rozebrat, proč se tak stalo, ale hraje se na dva vítězné zápasy. Orenburg musí vyhrát ještě jeden zápas. Teď nás čeká utkání doma a my věříme, že se sem ještě vrátíme."

Marta Xargay

"Myslím, že dneska byly agresivnější než my. Věděly jsme, že to bude těžké utkání, protože Orenburg je tým, který hraje hodně aktivní obranu, téměř po celém hřišti celý zápas a nikdy se nevzdávají. Další klíčovým bodem k dnešní prohře byl náš útok. Nedokázaly jsme se trefit. Bohužel to dnes nebyl náš nejlepší výkon. Teď se musíme zlepšit, ponaučit z tohoto zápasu, začít zápas aktivněji a doufám, že tak doma dokážeme vyhrát."

Zdroj:ČTK, USKbasket.cz