Basketbalistky ZVVZ USK Praha zakončují poslední kolo základní části vítězstvím

3.3.2017
Hráčky ZVVZ USK Praha dnes odehrály netradičně venkovní utkání na domácí půdě. Slavia Praha z důvodu obsazenosti haly přistoupila na odehrání na Královce. Poslední 22. kolo ŽBL, tak bylo poslední prověrkou hráček před odletem do Ruska.

BLK Slavia Praha – ZVVZ USK Praha - 45:101 (13:25, 11:29, 3:26, 18:21)

Utkání otevřela úspěšnou trojkou Sonja Petrović. K ní se posléze v útoku přidala Candice Dupree po dvou úspěšných trestných hodech. Slavia se v útoku střelecky snažila, ale neúspěšné střely končily v rukou hráček USK, které měly převahu v doskoku. Hráčkám Slavie se po úspěšné střele za tři body a úspěšném koši podařilo snížit na 7:9. Po krásné akci „aley oop“ zvýšila Sonja Petrović na 15:7. Se sirénou po útočném doskoku ještě upravila skóre Anete Steinberga na 25:13.

Ve druhé čtvrtině navyšovaly postupně svůj náskok hráčky z Královky, a při vedení o 20 na to zareagoval trenér Slavie time-outem. Hráčky USK stále pokračovaly v agresivní obraně a po ziscích míče přecházely ihned do rychlých protiútoků. Po dvaceti minutách navýšili rozdíl na třicet bodů. Nejlépe se dařilo Sonje Petrović, která Slavii nasázela 13 bodů během 13 minut.

Druhý poločas odstartoval krásnou akcí Palau – Vaughn, kterou zakončila právě Kia, a následný útok opět skórovala úspěšně. Hráčky ZVVZ USK Praha diktovaly jak tempo v útoku, tak i v obraně. Slavie se marně snažila prosadit a dosáhnout na první body ve třetí čtvrtině. To se jim podařilo až v 6. minutě, kdy první body Slavia střelila Krystal Vaughn. Ve třetí čtvrtině povolily české mistryně hráčkám z Edenu pouhé tři body. Třetí čtvrtina tak skončila 3:26.

V poslední čtvrtině, si svěřenkyně hráčky ZVVZ USK Praha, pohlídaly roli favorita a dokončily svůj poslední zápas základní části jasným vítězstvím a pokořením další 100 bodové hranice, kterou překonala Veronika Voráčková. Do rotace se dostaly všechny hráčky. V neděli čeká hráčky odlet do Ruska.  Na prví utkání v play-off Evropské ligy proti Nedezhda Orenburg.

Petrović 20, Dupree 14, Steinberga 13, Vaughn 10, Xarga 9, Burgrová 7, Vyoralová a Hanušová 6, Elhotová a Palau 5, Voráčková 4, Mainclová 2

Martin Stavěl – trenér Slavie Praha: "Myslím si, že jsme dnes odehráli solidních 6 nebo 7 minut v první čtvrtině, celkem jsme se drželi. Od osmé minuty první čtvrtiny zůstal na hřišti jen jeden tým. USK Praha přitlačilo v obraně, my jsme hráli přiliš ustrašeně a s respektem. Z toho pramení i to, že jsme dneska nedali alespoň deset dvojtaktů nebo volných střel a proto to skóre vypadá ještě hrozivěji než by normálně vypadalo."

Ivan Beneš: "Dnes jsme hráli jednoznačný zápas. Od začátku jsme si získávali náskok a myslím, že jsme předvedli dobrý výkon v obraně, kdy jsme normálně střelecky disponovanému týmu nedovolili střílet jeho obvyklé koše. Myslím, že to byla dobrá příprava na důležitý euroligový zápas, který nás čeká v úterý v Orenburgu."

Veronika Voráčková: "Dnes jsme odehrály povedené utkání, střelecky se nám dařilo, vyzkoušely jsme si útočné kombinace, jak do osobní tak i zónové obrany a v obraně jsme makaly taky slušně, tak, že nám soupeř nedal ani 50 bodů. Všechny co jsme byly na lavičce, jsme se dostaly na hřiště a bodově jsme se podílely na celkovém výsledku, což nás moc těší."