Tisková konference ZVVZ USK Praha před Euroligou

24.10.2016
Basketbalistky ZVVZ USK Praha touží postoupit potřetí za sebou až mezi čtyři nejlepší celky Evropské ligy. Dotáhnout by je tam měl téměř totožný kádr, který skončil letos čtvrtý a loni dokonce celou elitní soutěž vyhrál.

"Jdeme do sezony se stejnými cíli jako loni, a to obhájit titul a probojovat se do Final Four Evropské ligy," řekl generální manažer ZVVZ USK Praha Marek Kučera. "Euroliga je pro nás nejvíce a chceme uspět. Ale už samotný postup ze skupiny bude obtížný, protože máme těžkou skupinu," doplnila trenérka Natália Hejková.Pražanky se ve skupině A utkají s Fenerbahce Istanbul, tureckým Mersinem, Wislou Krakov, Györem, Montpellierem, Schiem a Kurskem. Právě ruský celek, který v minulém ročníku skončil ve čtvrtfinále, je podle Hejkové hlavním favoritem.

"Kvalitou a podmínkami odskakuje Kursk, který se posilnil, bude to velký oříšek. Navíc cesta, která je velkým strašákem... Pro mě je to favorit nejen skupiny, ale celé Euroligy," řekla Hejková o Kursku, který přivedl do kádru velký ruský talent Marii Vadějev, Annu Cruz a Angel McCoughtry.

"Znovu jsme ve skupině, která je silnější než ta druhá, není tam vyložený outsider a každé utkání je důležité. Je tam tradičně silné Fenerbahce, pak Schio, se kterým jsme byly ve čtvrtfinále. Zápasy s Krakovem a Montpellierem také bývají složité. Do Kursku a Mersinu je navíc komplikované cestování," vyjmenovala Hejková.

"Musíme se koncentrovat na každý zápas, protože může být v konečném zúčtování důležitý každý bod. Dostat se mezi čtyři postupující bude těžké," dodala.

Trenérka má k dispozici téměř stejný kádr jako v minulé sezoně. Z opor vypadla jen Kateřina Elhotová, která je na mateřské. Candice Dupree by se pak měla připojit až v novém roce. Jinak zůstaly Kia Vaughn, Anete Steinberga, stříbrné medailistky z olympijských her Laia Palau a Marta Xargay, bronzová Sonja Petrović i všechny české hráčky. Ty navíc doplnily i mladé Češky, které budou postupně sbírat zkušenosti.

Právě široký kádr 14 hráček je aktuálně důležitý proto, že Hejková může zejména v české lize nechávat odpočívat zahraniční opory, které za sebou mají náročný program. Srbka Petrović  totiž vzhledem k účasti na olympijských hrách i v zámořské WNBA měla v létě volno jen pět dní. To samé Španělka Xargay.

"Bude pro nás oříšek v tom, že některé hráčky neměly přes léto žádné volno a budeme muset pracovat s jejich únavou. Musíme zamezit tomu, aby byly unavené a otrávené," doplnila slovenská trenérka.

Český mistryně vstoupí do Euroligy ve čtvrtek na hřišti Györu. Ve dvou základních skupinách se bude hrát až do 22. února, následně čtyři nejlepší celky z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, kde se bude hrát o postup do Final Four. To se uskuteční od 14. do 16. dubna.

Zdroj: ČTK