Prague Open odstartovaly Lvice vítězstvím nad Slovenkami

22.6.2016
České basketbalistky vstoupily vítězně do přípravného turnaje Prague Open. V hale Královka přehrály sousedky ze Slovenska a připojily se tak k Japonsku, které v dnešním prvním utkání nedalo šanci Kanadě. Oba celky si navíc hned zítra zahrají vzájemný zápas.

Česká republika – Slovensko 66:62 (12:13; 29:29; 52:40)

„Na turnaji jde o holky. My jim dáváme šanci, aby na sebe v takovém bezvadném turnaji upozornily. Je to nahoru dolů. Někdy už to vypadá hezky a pak přijde zase plno chyb. Je to hodně syrový výkon. Chybí nám někdy správné načasování věcí,“ shrnul své očekávání od třídenního klání trenér českého výběru Ivan Beneš.

Češky se totiž při svém vstupu do Prague Open se Slovenkami velmi trápily. Mladý český celek čekal téměř čtyři minuty na první střelecký úspěch v utkání. Soupeřky ale za tu dobu zaznamenaly pouze dva body, takže Lvice nemusely dotahovat žádnou zásadní ztrátu. Toho Češky využily a rychle si vypracovaly mírný náskok.

Jenže Slovenky předvedly na palubovce Královky velmi houževnatý výkon. Na každý úspěch domácího celku dokázaly odpovědět a stále se držely v závěsu. Češky se navíc trápily především na útočné polovině. Svými častými ztrátami navíc dávaly soupeřkám šanci na rychlé kontry a zisk snadných bodů.

Lvice navíc kralovaly na doskoku, ale svou převahu pod košem ne a ne zužitkovat. Přesto se po krátkém oživení a úspěšně zakončených útocích zdálo, že si domácí hráčky dojdou pro vítězství. Dvojciferné vedení k tomu mělo být dostatečným základem.

Jenže Slovenky opět vystrčily drápky a po technické chybě pro Alenu Hanušovou z trestného hodu snížily na rozdíl jediného bodu. To přineslo nervozitu na obě strany a hráčky jako by se předháněly v tom, kdo udělá víc ztrát a mine více střel.

Z této nepřehledné fáze se naštěstí dříve oklepaly české basketbalistky a udělaly rozhodující krok k vítězství, i když ho potvrdily až ve svém posledním útoku zakončeném 12 sekund před závěrečným hvizdem.

„S výhrou jsme spokojení. Slovenky mají mladé družstvo, které se připravuje na akci a je soudržné. To bylo vidět. My zkoušíme… Naše hra byla rozháraná. Nejsme na sebe zvyklí, zase se nám vyměnilo pět hráček. Nebylo to z našeho pohledu učesané,“ našel alespoň nějaké pozitivum na dnešním utkání trenér Ivan Beneš.

Toho navíc potěšilo, že Češky v závěru utkání nepustily Slovenky do vedení. To by pak měly značně složitější úlohu: „Kdybychom šli do závěru v pozici Slovenek, tak by to bylo obtížné. Je to o tom, že se musí najít hrdina, který to trefí. Jsem rád, že jsme ho nemuseli hledat my, ale Slovenky, které ho nenašly. Holky v konci neudělaly chybu v obraně. To bylo důležité.“

Stejskalová 15, Kušlitová 12, Elhotová 8, Hanušová a Verlíková po 7, Švrdlíková 6, Pudláková a Záplatová po 4, Hošková 3, Vondráčková, Kašpárková a Adamcová 0 – Mistinová 14, Remenárová 12, Kelčiková 11

V prvním zápase přehrálo Japonsko Kanadu v poměru 81:49.

Zdroj: ČBF