Do play off bude naším soupeřem Famila Schio

11.2.2016
Basketbalistky ZVVZ USK Praha zakončily základní skupinu Evropské ligy domácí porážkou 52:69 s Jekatěrinburgem. V repríze loňského finále, v němž USK získal historický titul, se Pražanky dlouho držely, ale v oslabené sestavě na favorita nestačily. Skončily tak třetí ve skupině B a čtvrtfinále začnou na hřišti soupeře, kterým bude Dynamo Kursk, nebo italské Schio.

ZVVZ USK Praha – UMMC Jekatěrinburg 52:69 (14:13, 17:22, 14:20, 7:14)

Utkání na Královce bylo soubojem nejlepší obrany soutěže v podání ZVVZ USK a nejlepšího útoku Jekatěrinburgu. A od začátku kralovala defenziva. Jekatěrinburg v prvních čtyřech minutách nedal ani bod, hvězdy soupeře se vůbec netrefovaly.

České mistryně naopak zásluhou Kiy Vaughnové získaly vedení 10:2 a nadále předváděly, že to na Jekatěrinburg umí. A to i přesto, že jim chyběly zraněné opory Sonja Petrović a Candice Dupree. Soupeře ale vrátila do hry nejlepší střelkyně soutěže Diana Taurasi, která dala 10 ze 13 bodů hostů v první čtvrtině.

Favorizovaný Jekatěrinburg se dostal poprvé do vedení až v 15. minutě, ale utkání zůstávalo nadále vyrovnané. Domácí nepoložilo ani to, když se v úvodu druhé půle dostal soupeř do devítibodového náskoku.

"Ukázalo se, že když máme dost sil, tak jsme schopné hrát s Jekatěrinburgem i v okleštěné sestavě. To je povzbudivé. Ale nesmíme se vzdát ani na okamžik, protože to Jekatěrinburg okamžitě trestá. Jim se rozehrály největší hvězdy a to se pak těžko hraje," řekla trenérka ZVVZ USK Natália Hejková.

Na hráčkách ruského celku ale bylo vidět, jak moc touží vyhrát a napravit loňskou prohru z finále. Hrály na hranici agresivity, provokovaly, hecovaly se a přeci jen se jim podařilo ve třetí čtvrtině odskočit na dvouciferný rozdíl.

"Jekatěrinburg do toho šel úplně naplno. Rivalita je hodně velká a nedokážou nám zapomenout na ty dvě loňské prohry, které je stály dvě trofeje. Takže do toho šlapali a hráčky z lavičky tam poslali až v závěru," uvedla Hejková.

Oslabené Pražanky neměly tolik zbraní v ofenzivě, a tak spoléhaly hlavně na kreativitu rozehrávačky Laiy Palau, která znovu potvrzovala, proč je nejlepší nahrávačkou soutěže. Jenže vedle Taurasi se v dresu hostů rozehrála k dobrému výkonu i dvojnásobná nejlepší hráčka Evropy Alba Torrensová a Jekatěrinburg už vedení nepustil. Naopak ho v závěru ještě navýšil.

"Chyběly nám naše dvě nejdůležitější hráčky, které navíc hrají na podobném postu. První poločas jsme i bez nich zvládly docela dobře, dobře jsme bránily, hrály jsme kolektivně, ve druhé půli jsme ale v malé rotaci odešly fyzicky. Ony dávaly snadné koše z protiútoků a bohužel to nevyšlo. Ale věřím, že si to schováváme na play off," hodnotila česká reprezentantka Tereza Vyoralová.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká v následujících 14 dnech reprezentační pauza. První čtvrtfinálové utkání čeká Pražanky 8. 3. na italské půdě.

Body ZVVZ USK Praha: Vaughn 12, Xargay 10, Palau 9, Vyoralová 7, Hanušová 6, Elhotová Kat 6, Burgrová 2

Zdroj: ČTK, USKBASKET.CZ