Těsná prohra na půdě Nadezhda Orenburg

28.10.2015
Tým ZVVZ USK Praha čekala dnes prověrka na půdě ruského celku Nadezhda Orenburg. 3. kolo EuroLeague Women přineslo jedno z nejvyrovnanější utkání kola.

Nadezhda Orenburg – ZVVZ USK Praha 58:54 (12:16, 13:11, 10:7, 23:20)

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 3. kole EuroLeague po trápení v útoku prohrály na hřišti spolufavorita skupiny B Orenburgu 54:58. Obhájkyně titulu vedle zbytečných ztrát a neproměněných dobrých pozic měly úspěšnost střelby jen 32 procent.

Od začátku se hrálo nervózní utkání plné nevynucených chyb a nevyužitých dobrých pozic pro střelbu. Skóre narůstalo velmi pomalu a oba celky se trápily. Mírně navrch měly české mistryně, za které dala v úvodu osm bodů Kia Vaugh.

I té se však postupně přestalo dařit a na přelomu první a druhé čtvrtiny nedal USK pět minut ani bod. Orenburg toho dokázal využít jen ke srovnání na 16:16, než trápení utnula pěti body Katka Elhotová.

Pražanky sice byly herně lepší, ale jejich střelba se stále zhoršovala a nedařilo se jim proměnit ani pokusy z pod koše. A tak místo toho, aby měly dvouciferný náskok, dostal se v úvodu poslední čtvrtiny Orenburg do šestibodového vedení. Pak zavelely Ilona Burgrová s Danielle Robinson, která minutu a půl před koncem srovnala na 49:49.

Jenže přišla další zbytečná ztráta a 40 vteřin před koncem Dewanna Bonner zařídila trojkou domácím pětibodové vedení, které už hráčky ZVVZ USK Praha nesmazaly, i když jim rychlou trojkou dala naději Alena Hanušová. Orenburg už si výhru pohlídal z trestných hodů a připsal si tak další vítězství.

Komentář trenérky Natálie Hejkové: „Dnešní zápas, o kterém rozhodovaly maličkosti. My jsme ve druhém poločase udělali více chyb než soupeř, ale nejdůležitější bylo to, že jsme přestali hrát týmovou hru v útoku. Pokoušeli jsme se to strhnout sami, ale to na vítězství nestačilo. V závěru utkání jsme vyprodukovali mnoho chyb, které nás stály vítězství.“

Komentář trenéra Cruize: „Byl to pro nás těžký zápas. ZVVZ USK Praha je velmi dobrým týmem. Hráčky spolu hrají dlouhou dobu a jsou perfektně sehrané. Nám se dařila útočná část a na druhé straně v obraně jsme velmi tvrdě pracovali. Zápas byl velmi vyrovnaný, ale lépe jsme zvládli koncovku utkání, díky čemuž jsme zvítězili.“

Komentář Sonji Petrović: „Pozorovat zápas z lavičky je hrozný pocit, Vidět, jak se holky trápí a já jim nemohu pomoct, je opravdu strašný pocit. Cítím se dosti bezmocná. Zápas přesto strašně prožívám. Doufám, že už budu moci brzy zasáhnout do hry a být opět platnou hráčkou týmu.“

Body ZVVZ USK Praha: Vaughn 11 bodů (13 doskoků, double – double), Palau 11 bodů (5 asistencí), Burgrová 10, Elhotová 9, Robinson 7, Hanušová 4, Xargay 2

Zdroj: USKBASKET.CZ, ČTK