S koučkou o přípravě: Hned naběhneme na basketbal

28.8.2015
Není čas ztrácet čas. Tímhle citátem se budou řídit basketbalistky ZVVZ USK Praha hned od začátku přípravy na nadcházející náročnou sezonu 2015/2016. Ta se naplno rozjede na začátku příštího týdne, již pod taktovkou hlavní trenérky Natálie Hejkové.
"Začátek společné přípravy je v pondělí 31. srpna, takže to nebude souhlasit se začátkem nového školního roku," usmála se Natália Hejková.
 
Na co budou zaměřené úvodní tréninky? "V podstatě naběhneme hned od začátku na basketbal. Hráčky by měly přijít fyzicky připravené," odpověděla koučka úřadujících euroligových šampiónek. Je nasnadě, že její svěřenkyně se připravovaly podle individuálních plánů.
 
"Sonja Petrovič se připravovala s Crvenou Zvezdou Bělehrad, Laia Palau a Tijana Ajdukovič měly individuální plány. Češky chodily trénovat společně s kondičním trenérem."
 
Jak už je v posledních letech obvyklé, příprava ZVVZ USK Praha je poněkud atypická. "Začátek bude trošku zvláštní, protože nás bude málo," přikývla Natália Hejková. "Budeme čekat na příchod obou Američanek a Marty Xargay, které hrají v klubech WNBA. Bude to takové poslepované..."
 
Když už je řeč o trojici basketbalistek, působících v zámoří, trenérka pochopitelně bedlivě sleduje jejich výkony a vytíženost.
 
"Hodně hraje Danielle Robinson. Pravidelně hrává nad 30 minut, je hodně vytížená. Naopak méně času hrává Kia Vaughn, což ale souviselo s jejím zraněním, kvůli otřesu mozku nehrála v podstatě dva měsíce. V poslední době nastupuje, ale na palubovce tráví méně času, než u ní bývalo zvykem." I to má však podle zkušené koučky svá pozitiva. "Z druhé strany je to dobře, neboť přijde k nám a bude plná elánu a chuti do hry."
 
Třetí do party je Marta Xargay. "V WNBA je nováček. Někdy hraje hodně, někdy méně, ale určitě je to pro ni nová zkušenost. Věřím, že se to pozitivně projeví i na jejím působení v Evropě."
 
Zpět k začátku přípravy ZVVZ USK.
 
Je jasné, že bude pořádně nabitá. "A dost krátká, takže brzy naběhneme na přípravné zápasy," podotkla Natália Hejková. "V úvodu přípravy se zaměříme na to, abychom nové hráčky zapasovaly do našeho systému hry. Bude to více méně opakování, s novými věcmi počkáme až po příjezdu tří hráček z WNBA, protože by bylo zbytečné to dělat teď a potom začínat znovu."
 
Jaké herní prověrky jsou naplánované? "Do začátku Euroligy nás čekají tři turnaje," uvedla trenérka.
 
Prvním z nich bude tradiční mezinárodní turnaj v Trutnově MEKR´S CUP, který se uskuteční od čtvrtka 10. do neděle 13. září. Ve skupině B změříme síly s německým mistrem TSV Wasserburg, slovenským mistrem Good Angels Košice a s maďarským účastníkem Eurocupu Pinkk Pécs.
 
"Potom jedeme na turnaj do Lučence, kde budeme hrát s Good Angels Košice, Piešťanskými Čajkami a s maďarským vicemistrem Miškolcem. Těsně před začátkem nového ročníku Evropské ligy nás ještě čeká SuperCup, kterého se účastní finalisté Euroligy a finalisté Eurocupu. Na závěr přípravy odehrajeme jeden zápas s výběrem USA, který bude na turné po Evropě."
 
Z výše uvedeného výčtu soupeřů je jasné, že basketbalistky ZVVZ USK Praha narazí na nesmírně kvalitní soupeře, což by mělo garantovat kvalitní přípravu. "Také si to myslím," souhlasila Natália Hejková. "Příprava bude hodně dobrá, máme minimum zápasů, v nichž bychom měli hrát se slabšími soupeři. Hned naskočíme do zápasu s velice silnými protivníky."