Posila na rozehrávku: Marta Xargay

13.7.2015
Třetím novým jménem na soupisce ZVVZ USK Praha pro nadcházející sezonu 2015/2016 je Marta Xargay. Čtyřiadvacetiletá španělská rozehrávačka, mezi jejíž herní přednosti patří výtečná defenzivní činnost, přichází do české metropole z klubu CB Avenida Salamanca.

Klub již dříve oznámil příchody Karolíny Elhotové a srbské pivotky Tijany Ajdukovič.

Více čtěte zde:

Sesterské duo je pohromadě: přichází Karolína Elhotová

Podkošovou sestavu ZVVZ USK vyztuží Tijana Ajdukovič

Marta Xargay reprezentovala Španělsko ve všech mládežnických kategoriích, mj. je mistryní Evropy v kategorii U20, zlatou medaili má i z ženského Eurobasketu 2013! Ženskou Euroligu hraje od roku 2010 a právě v sezoně 2010/2011, tedy ve věku 20 let, ji se Salamankou vyhrála!

"Je to hráčka, která k nám přichází s perspektivou využití i v dalších sezonách na pozici Laiy Palau," předeslala trenérka Natália Hejková, která vidí v Martě Xargay velký potenciál.

Jaké činnosti považuje za její největší přednosti? "Jde o velmi dobrého obranáře, což se nám velice hodí. Je vysoká, má kvalitní střelbu za 3 body a v neposlední řadě bych vyzvedla i její přehled ve hře," řekla koučka ZVVZ USK na adresu rodačky z Girony.

V minulé euroligové sezoně Marta odehrála 16 zápasů s průměry 8,1 bodu + 3,3 asistence za 28 minut (úspěšnost tříbodové střelby 35,6% - 16/45, úspěšnost trestných hodů 89,7% - 26/29).

Ve čtvrtfinálové sérii si zahrála proti ZVVZ USK Praha, v níž jsme postupem 2 - 0 na zápasy položili základ k pozdějšímu senzačnímu euroligovému triumfu. V prvním utkání byla top-skórerkou Salamanky s 11 body, v odvetě zaznamenala 5 bodů.

Momentálně hájí barvy Phoenixu Mercury v zámořské WNBA.

FOTO - ZDROJ: FIBAeurope.com