S Hanou Horákovou nejen o projektu FIBA Europe

11.4.2015
Na jedné straně nejlepší basketbalistka Evropy 2010, vicemistryně světa, evropská šampionka, vítězka Euroligy a nadějné basketbalistky oděné v zelených dresech. Na straně druhé také vicemistryně světa, také evropská šampionka, také vítězka Euroligy a olympijská medailistka a hráčky v bílých dresech.
 To bylo dopoledne na Královce v den volna při Euroleague Woman Final Four a projekt FIBA Europe, do kterého jsou mimo jiné zapojeny Hana Horáková (trenérka „zelených“) a Ilona Korstin (trenérka „bílých“).
 
Jak si svoje abasadorování v nové hale užila hvězda české reprezentace dob nedávno minulých? 
 
Hanko, jak sis užila dnešní dopoledne v roli trenérky-ambasadorky?
"Já jsem si to hrozně moc užila, protože mě takovéhle věci baví a navíc holky byly hodně šikovné."
 
Co se ti na projektu, do kterého ses jako ambsadorka zapojila, nejvíc líbí?
"Já už jsem byla na něčem podobném v Maďarsku. Je to připravené a není to žádná „hurá akce“.  Je to dobré i pro mladé sportovce. Není to jen o trénování, ale měly jsme třeba i besedu s dětmi, snažily jsme se jim říct, jak to bylo za nás a ukázat jim trochu cestu, v čem by to mohly mít jednodušší a jak si vše uspořádat."
 
Vnímají děti, že je vedou takové osobnosti jako Hana Horáková či Ilona Korstin, a že k vám vzhlížejí?
"Já si myslím, že už nás ani tolik neznají. Je ale dobré, když holky vidí, jak je najednou přijede trénovat Ruska. Škoda, že to nestihla Amaya Valdemoro, aby zase viděly i jinou hráčku, která by na ně mluvila španělsky nebo anglicky, a že se basket neomezuje jen na Českou republiku. Asi poprvé tak dojdou do kontaktu s cizí trenérkou."
 
Jsi na Královce od jejího otevření poprvé?
"Ano. Je to super hala. Přijde mi, že jak je uzavřená a fanoušci tu řvou, tak holky to musí hnát hrozně dopředu. Jak na Folimance nikdo neměl rád koše, tak tady nemají rádi jenom jeden, kam jim to nepadá. (smích) Je to super, nová hala."
 
Sledovala jsi páteční semifinále USK?
"Byla jsem strašně ráda, že to bylo vyrovnané. Kdyby to bylo ještě víc těsné, byla by to třešinka na dortu. Jsem ráda, že se to povedlo, holky vyhrály a domácí tým bude hrát finále. To je odměna."
 
Když vidíš vše, co se okolo Final Four děje, neláká tě to si opět zahrát?
"Mě by to strašně lákalo. Byla jsem se dnes ale proběhnout v Podolí a vím, že už to nejde. (smích)"