Nejhorší zápas v sezoně, povzdychla si koučka

22.1.2015
Jen v první čtvrtině vedly basketbalistky ZVVZ USK Praha na palubovce polské Wisly Krakov. Ze sedmibodového vedení se však poměrně rychle propadly do dvouciferné ztráty, kterou už po přestávce nedokázaly zlikvidovat. Jak hodnotila středeční euroligové utkání trenérka Natália Hejková?
"Byl to náš nejhorší zápas v sezoně," sdělila úvodem. "Opravdu jsem naštvaná."
 
Záhy uvedla příčiny porážky. "Hodně hráček hrálo pod svou úroveň, naopak Wisla zahrála skvěle, zejména byla přesná při střelbě. Byl to z naší strany špatný zápas, musíme zabrat v těch dalších."
 
Po Novém roce jsme odehráli dvě utkání: v Jekatěrinburgu (7. 1.). a po dvou týdnech v Krakově. "Asi se na nás podepsalo, že po Vánocích jsme měli jen zápas s Jekatěrinburgem, kdy nebyl tlak, a v Krakově jsme byli nerozehraní. Nedokázali jsme chytit rytmus hry a nezvládali jsme obyčejnou hru jedna na jednu, nefungovala ani týmová obrana."
 
Značný rozdíl mezi Wislou a ZVVZ USK byl ve včerejším utkání v úspěšnosti střelby - tu měly domácí hráčky vyšší o 22%! "Těžko se hraje, když má soupeř úspěšnost střelby 63 procent. Toho se těžko dosahuje v tréninku, natož v tak důležitém utkání. Krakov zahrál mimořádně dobře," vyzvedla Natália Hejková kvalitní výkon našich hostitelek.
 
"Pět minut (v úvodu utkání) jsme hráli dobře, ale bylo vidět, že nám chybí pohyb. Naše opory nezabraly. Rozhodčí samozřejmě sehrály svou úlohu, protože to z jejich strany bylo hrozné, ale nemyslím si, že by to bylo rozhodující. Hlavní byla naše špatná obrana."
 
Našla zkušená trenérka na našem výkonu nějaká pozivita?
 
"Jediné pozitivum bylo, že jsme vyhráli útočný doskok, který je naší velkou slabinou." Wisla nedoskočila pod naším košem ani jediný míč (!), naopak hráčky v modro-žlutých dresech ukořistily pod soupeřovým košem hned 11 odražených míčů. "Potěšila mě i Alena Hanušová, nejen body, ale i zlepšenou obranou."
 
Natália Hejková se ještě krátce vrátila k závěru zápasu. Na začátku poslední čtvrtiny jsme po koši Gintare Petronyte prohrávali již dvacetibodovým rozdílem, ovšem více než polovinu z tohoto manka jsme dokázali umazat a v 39. minutě Krakov vedl "jen" 81:72. "Když jsme snížili na devět bodů, tak jsme ještě věřili. Vzpomněli jsme si na zápas v Praze, ale už to nešlo zlomit. Bylo tam hodně zakončení z nesmylných pozic."
 
"Wisla si tohle vítězství zasloužila, protože zahrála extrémně dobře, to pro ni bude těžké zopakovat. Každý zápas v naší skupině je důležitý a může rozhodnout o postupu. Ještě nemáme nic jistého a Wisla se tímhle vrátila do hry. Ještě se to může dost zamotat," doplnila trenérka ZVVZ USK Praha.
 
Další euroligové utkání odehrajeme příští středu 28. 1. na Královce, začátek je v 18 hodin.