Trenérka Hejková po výhře nad Wislou: Zlaté body

20.11.2014
Jak hodnotili středeční euroligovou bitvu mezi ZVVZ USK Praha a Wislou Krakov oba trenéři? Hostující kouč Štefan Svitek viděl příčinu nejtěsnější možné porážky v neproměňování trestných hodů, naše trenérka Natália Hejková vyzvedla nasazení a bojovnost svého týmu. "Hrály jsme srdíčkem," podotkla na pozápasové tiskové konferenci.

Utkání bylo pro náš tým v jistém smyslu velmi specifické.

Šlo totiž o poslední zápas, který jsme odehrály v hale na Folimance.

Zmínila to i top-skórerka Eva Vítečková. "Jsem ráda, že jsme se s touhle halou rozloučily vítězstvím, i když to bylo se štěstím," řekla autorka 18 bodů a doplnila: "Doufám, že na to navážeme i v dalších zápasech v nové hale."

Naše basketbalistky velice dobře začaly. Až do 4. minuty držely Krakov na nule a rychle vedly 7:0, v dalším průběhu první čtvrtiny ještě 13:6. "Škoda, že dobrý začátek, který jsmě měly, jsme neudržely déle, ale právě v těchto momentech byly na hřišti hráčky, které se v zápase vlastně nikdy neviděly. Na hřišti byly spolu poprvé, ale musely jsme je použít," uvedla vítězná trenérka Natália Hejková.

Od druhé čtvrtiny polský tým vyrovnal hru a ve třetí šel přes nás do čtyřbodového vedení.

Ve čtvrté čtvrtině se dostal až do osmibodového trháku, který jsme však v koncovce, jaká se příliš často nevidí, dokázaly vymazat. "V dnešním zápase se potvrdilo, že utkání trvá 40 minut a je třeba hrát až do úplně posledního klaksonu," začal své hodnocení Štefan Svitek, kouč Wisly. "Myslím si, že jsme se v posledních dvou minutách, minutě a půl viděli jako vítězi a možná nám to trošku ubralo koncentraci i při trestných hodech."

Právě šestky hrály v koncovce klíčovou roli, jak už to ve vyjpatých závěrech bývá.

Statistika přitom hrála Krakovu do karet: v prvních dvou euroligových duelech, které dokázal vyhrát, střílel trestné hody s vynikající týmovou úspěšností 88% (22/25!!!) a také v prvním poločase na Folimance si držel solidní bilanci 75% (9/12). Jenže v dramatickém závěru se všechno změnilo - v lepším případě Svitekovy svěřenkyně proměnily jednu ze dvou šestek, v tom horším ani jedinou.

Souhrnná bilance z posledních čtyř minut zněla 3/11, v závěrečných 22 sekundách pak dokonce 0/4!!! Tato (ne)úspěšnost byla v ostrém kontrastu s trestnými hody ZVVZ USK: v poslední půlminutě jsme byly stoprocentní 6/6: Sonja Petrovič 4/4, Kia Vaughn, jejíž šestky definitivně převrátily skóre v náš prospěch, 2/2!!! "Těžko říct něco jiného, než to, že jsme si zápas prohráli na čáře trestného hodu," konstatoval Svitek.

"Oba dva týmy se na toto utkání dobře připravily. Během zápasu byly vytažené různé obranné varianty, bylo velmi těžké se dostávat k dobrým střelám a dávat lehké koše. V posledních dvou minutách jsme dovolili Petrovič rychle skórovat, nedokázali jsme domácí přibrzdit, aby jejich útoky trvaly déle a abychom trošku ukrojily z času, který zbýval do konce. Gratuluji soupeři k vítězství - sice šťastnému, ale bojoval, nevzdával se, a proto se možná štěstí přiklonilo na jeho stranu," dokončil kouč Wisly své hodnocení.

Natália Hejková, která mohla poprvé v sezoně využít plnou soupisku, včetně uzdravených hráček a nové posily Noell Quinn, dále řekla: "My jsme zatím odehrály strašně málo zápasů. Hrály jsme teprve druhý euroligový zápas a náš tým je ještě velmi "syrový". Kdybych měla hodnotit basketbalové věci, bylo by to dost složité, každopádně tento zápas jsme vyhrály velkým nasazením, bojovností, srdíčkem - nevzdaly jsme to. Samozřejmě nám trošku přálo i štěstí."

Po úvodní domácí porážce s Jekatěrinburgem si basketbalistky ZVVZ USK Praha připsaly první vítězství v letošním ročníku Evropské ligy. S ohledem na povedený obrat v koncovce by mohlo mít i velmi příznivý dopad na týmové sebevědomí. "Věřím, že takovýto zápas bude povzbuzením do těch následujících," souhlasně přikývla koučka Hejková. "Naše skupina je velmi těžká, každý zápas může být tak nebo tak, každý může vyhrát s každým. Je tedy jasné, že body z takto vyhraného utkání jsou zlaté."