MS žen: Úspěšná premiéra českých basketbalistek

27.9.2014
První zápas na mistrovství světa vyšel českým reprezentantkám velmi dobře. Brazílii porazily rozdílem 13 bodů a připsaly si první výhru ve skupině A. Výrazně k tomu přispěly i hráčky ZVVZ USK Praha: Kateřina Elhotová, Eva Vítečková, Jana Veselá a Ilona Burgrová nastoupily v základní sestavě, spolu s Kateřinou Bartoňovou, nejlepší střelkyní byla Alena Hanušová s 15 body.
MS ŽEN, SKUPINA A:
 
Brazílie vs. Česká republika 55:68
(7:17, 13:10, 16:23, 19:18)
 
Vstup do utkání vyšel lépe Brazilkám, které nastřílely prvních pět bodů, ovšem pak jsme jim nepovolily více než 5 minut skórovat a jedenácti body v řadě jsme otočily průběžný stav v náš prospěch. V úseku mezi 3. a 10. minutou jsme nakonec natáhly naši šňůru na 2:17 (!!!) a po dvou koších z úvodu druhé části hry jsme odskočily do čtrnáctibodového trháku – 7:21!
 
V závěru prvního poločasu se však zranila pivotka Ilona Burgrová (do utkání nezasáhla ani Petra Kulichová) a soupeřky toho využily ke snížení na 20:27. O svém vítězství Češky rozhodly báječným vstupem do druhého poločasu. Během pěti minut navýšily rozdíl ve skóre na 16 bodů - Alena Hanušová snadným košem z brejku upravila stav na 24:40 - a zbývající pasáž utkání už svěřenkyně trenéra Lubora Blažka kontrolovaly.
 
"Bylo to hodně těžké, protože to byl klíčový zápas naší skupiny. Od toho se bude odvíjet dál, na koho po postupu narazíme," hodnotila utkání Alena Hanušová pro Českou televizi. "Snažily jsme se eliminovat jejich rychlé protiútoky, což se nám podařilo, tím jsme je asi přehrály."
 
Body:
 
Brazílie - Santos 10...
 
ČR - Hanušová 15, Vítečková 13, Burgrová 12...