V ŽBL budeme hrát pouze venkovní utkání

18.8.2014
S odlišným herním systémem bude v říjnu zahájen nový ročník Ženské basketbalové ligy. Zásadní jsou zejména dvě novinky: 1) Odpadá nadstavbová část, čili hrát se bude jen základní část, na níž naváže play-off, 2) Basketbalistky ZVVZ USK Praha odehrají polovinu zápasů, neboť budou hrát pouze duely na soupeřových palubovkách.

Důvodem je enormní vytíženost hráček, které kromě nejvyšší české soutěže ŽBL působí i v prestižní Evropské lize a většina basketbalistek obléka dres národního týmu České republiky.

"Klub ZVVZ USK Praha oficiálně požádal AŽLK, aby kvůli nadměrnému vytížení většího počtu reprezentantek mohl odehrát pouze poloviční počet utkání základní části nejvyšší soutěže," uvedl guvernér Asociace ženských ligových klubů Ladislav Jirsa. "Všechny kluby měly možnost se k této záležitosti vyjádřit, a jelikož byla většina pro, byla tato výjimka schválena s tím, že USK odehraje všechny zápasy v základní části na hřištích soupeřů."

Stejně jako v nejvyšší mužské soutěži Národní basketbalové lize, nově i v Ženské basketbalové lize bude tabulka seřazena podle procentuální úspěšnosti jednotlivých týmů. Postup do play-off si zajistí osm nejlepších družstev, čtvrtfinálové, semifinálové i finálová série se budou hrát na tři vítězné zápasy. Týmy na 9. až 12. místě si zahrají play-out dvoukolově každý s každým, následně dva poslední celky půjdou do baráže, v níž se utkají s prvními dvěma týmy z první ligy.