2.4.2024

Ve čtvrtek 28.3. jsme s holkami vyrazili na Future Star Easter Cup do Brna. Abychom si to co nejvíc užili, jeli jsme společně s hráčkami kat. U12 a jejich trenérkami Luckou Luxovou a Alenou Petlanovou. Slavnostní zahájení turnaje jsme bohužel nestihli, protože provoz na dálnic D1 byl proti nám a díky 90 minutovému zpoždění jsme se z nádraží jeli rovnou ubytovat. Celý turnaj jsme bydleli na DDM Jílová, kde jsme také odehráli nejvíce zápasů.
Rozlosování k nám nebylo příliš laskavé a tak jsme měli neskutečně náročný program. Během 3 dnů jsme odehráli 7 zápasů!! V pátek nám los přisoudil zahájit celý turnaj hned v 8h ráno se soupeřkami z Bertanu Valmiera BS. Ač běžně patří ranní zápasy mezi naše nejmíň oblíbené a většinou ne příliš úspěšné, tentokrát jsme do turnaje vstoupili vítězně a soupeřky porazili naší velmi aktivní obranou (53:30).
Páteční druhý zápas jsme měli naplánovaný až na 20h, tentokrát na Univerzitním Campusu, a tak jsme po obědě vyrazili podpořit náš mladší tým do haly v Tuřanech. Zápas to byl velmi napínavý a věřím, že jsme holky podpořili, protože se k našemu fandění nakonec přidala téměř celá hala a tak si holky poprvé vyzkoušely, jak úžasné je hrát ve velké hale za silné podpory hráček nejen z Prahy, ale i ostatních týmů.
Ve večerním zápase jsme se poprvé potkali s hráčkami z Blanska. Podle jejich předchozích výsledků jsme očekávali těžký zápas a tak už při rozcvičení byla na hráčkách vidět lehká nervozita. Bohužel trenér i soupeřky toto utkání vzdali vlastně ještě dřív než začalo a tak místo velké bitvy jsme měli prostor vyzkoušet si, jak nám při zápase půjde vše, na čem jsme před odjezdem na turnaj pracovali. Precizní a nátlaková obrana, řešení přesilových situací a hra 1:1. Do zápasu nastoupily všechny hráčky a každá se zapojila i bodově. (42:19)
Sobotní maraton utkání jsme zahájili s KP BRNO. Opět jsme věděli, že to nebude vůbec jednoduché. Hráčky Brna jsou velmi dobře atleticky i fyzicky připravené a mají stejnou chuť po vítězství jako my. Od prvních vteřin šlo o rychlý a tvrdý basketbal. Oba týmy hrály celý zápas obranu po celém hřišti, bojovaly o každý míč a žádný útok nebyl vůbec jednoduchý. Nás opět trápilo velké množství nedaných „snadných“ košů z bezprostřední blízkosti a nedůslednost v obranném doskakování, která soupeřkám umožnila i třetí pokus o zakončení. Naštěstí jsme v závěru zápasu měli více sil a dokázali udržet drobný bodový náskok až do konce utkání. Holky prokázaly velkou fyzickou sílu a chuť dotáhnout zápas do vítězného konce. Součástí naší výhry byly též naše kamarádky z týmu U12, které nás přišly podpořit a v těžkých chvílích nás svým fanděním hnaly dopředu (54:38)
Druhé sobotní utkání nás opět zavedlo na halu Campusu, kam jsme jeli pro povinné vítězství proti týmu z Mariboru - ŽKD MARIBOR. Tento tým byl velmi slabý a podle toho vypadal i konečný výsledek (88:9). V poslední čtvrtině jsme hru holkám ztížili tím, že jsme jim zakázali driblovat. :-)
Večerní zápas už byl z úplně jiného soudku. Tým Basketbal Young Angels Košice je velmi ambiciózní, fyzicky i technicky velmi silný s velkým množstvím herních zkušeností. Bohužel na tento zápas byl nominován pouze jeden rozhodčí a i tato skutečnost se stala velmi důležitou součástí samotného utkání. Od prvních vteřin provázelo toto utkání množství silných emocí jak na straně trenérů, hráček tak i rozhodčího. Holky zahrály snad nejlepší utkání za poslední dobu. V obraně ze sebe vydaly vše, tlačily na míč, nenechaly hráčky Košic jedinkrát snadno vyhodit z autu a i v útoku plnily veškeré pokyny. Opět nás trápilo obranné doskakování, ovšem v útoku jsme naopak dokázaly sehrát perfektně situaci „hoď a běž“, tvoření silné a slabé strany a přenos míče po zdvojení či výpomoci a zakončit útok volnou střelou nebo nájezdem na koš. „Šestým hráčem na hřišti“ byly opět naše parťačky z týmu U12, které nás podržely a i díky nim jsme vybojovali poslední vítězství daného dne (47:37)
Utkání takového charakteru nemáme možnost hrát příliš často a tak jsme za něj velmi rádi. Věřím, že jsme z něj načerpali velké množství zkušenosti pro další zápasy a že na něj budeme ještě dlouho vzpomínat. I pro nás trenéry to bylo poučné utkání, ze kterého si odnášíme cenné zkušenosti.
Díky nelaskavému losu jsme opět odehráli poslední utkání daného dne a hned ráno na nás čekalo další. V 8h poslední zápas skupiny s BKM JUNIOR UKF NITRA a hned na toto utkání navazující finálový zápas - odveta s Košicemi. I když šlo o velmi snadný zápas (57:14), v kombinaci s posunem času byl jedním z rozhodujících faktorů, který nakonec ovlivnil finálové utkání. Holky měly pouhých 15 minut na odpočinek před posledním zápasem - před bojem o zlatou medaily. Stejně jako večerní utkání i toto bylo velmi tvrdé, rychlé a plné soubojů o míč. Bohužel i na toto utkání měly zásadní vliv rozhodčí. Mladí sympatičtí kluci, kteří mají licenci pouze půl roku a tak to bylo na jejich výkonu znát. Nezkušenost v kombinaci s tlakem rodičů, trenérů, ale i chování některých hráček toto utkání velmi ovlivnilo. Dalším nepříjemným faktorem bylo zranění naší klíčové hráčky - Julie Táborské, kterou odvezla sanitka do nemocnice s podezřením na poranění kyčle. Naštěstí je Julča v pořádku a věřím, že se k nám brzy zase přidá do tréninku.
I přes obrovskou únavu a nervozitu z odvety, holky neskutečně bojovaly. Soupeřky po včerejší zkušenosti nastoupily do zónové obrany a tak nám velmi ztížily naši hru. V Čechách je v mladších kategoriích tato obrana zakázána a tak s ní holky neměly žádnou zkušenost a to pro ně bylo opravdu složité. Chuť vyhrát byla neskutečná, ale současně nás touha po vítězství tolik svazovala, že jsme tvořili spoustu zbytečných chyb a v poslední čtvrtině nám i došly síly. I přes to, že jsme opět zažili tu nejhorší možnou porážku (30:46), si z Brna odvážíme spoustu zážitků a zkušeností. Zažili hodně legrace, pochutnali si na výborné kuchyni a svezli se šalinou :-)
Děkujeme všem rodičům, kteří nás přijeli podpořit do Brna i všem, kteří nás celou dobu podporovali a sledovali jak hrajeme.

USK Futures PRAHA Nadace ČEZ

Nadcházející utkání

14.
zář
USK Praha
Válečnice Děčín
15.
zář
USK Praha
SLUNETA Ústí nad Labem

Výsledky

nejsou žádné zápasy

Tabulka

1.
BK Lvice Litoměřice
0
2.
USK Praha
0
3.
SLUNETA Ústí nad Labem
0
4.
Sokol Kladno
0
5.
BK Levhartice Chomutov
0
6.
BC Slaný
0
7.
Válečnice Děčín
0

Tréninky

pondělí
Petřiny 18:30-20:00
úterý
Petřiny 17:00-18:30
čtvrtek
Petřiny 16:30-18:00
pátek
Petřiny 17:00-18:30
pátek
Královka 19:00-20:30

Trenéři

Vendula Pouchová
Filip Slavíček