29.4.2018
Ve dnech 26.-29. dubna jsme se zúčastnili mistrovství ČR kategorie mladších žákyň, které pro nás bylo vyvrcholením celé sezóny. Nejlepších osm týmů z republiky bylo rozděleno do dvou skupin a první dva celky z každé skupiny postoupily do bojů o medaile. Naše družstvo bylo ve skupině A společně s týmy: Žabiny Brno, SBŠ Ostrava a BA Sparta Praha.

Naším prvním soupeřem bylo družstvo Žabin, které loni obsadilo na MČR druhé místo a bylo zase adeptem na medailové příčky.  Zápas začal s dobrou intenzitou. Naše obrana byla dobrá, Brno zakončovalo z těžkých pozic, ale bohužel střely do koše spadly a Žabiny nám začaly odskakovat. Příliš brzy jsme si udělali i fauly a věnovali tak soupeřkám trestné hody, které s výborným procentem proměňovaly. Bodový rozdíl začal narůstat. Žabiny si krásně dokázaly naši obranu rozebrat rychlými příhrami a přenosem míče a chodili nám krásně nájezdem do protipohybu. V útoku jsme naopak moc unáhleně a zbytečně volili střelbu z dálky. Zápas jsme prohráli 81:52. Nejlepší hráčkou byla Emma Medová.

Po slavnostním zahájení nás odpoledne čekal druhý zápas s BSŠ Ostrava. Utkání začalo velice ospale a tak trochu na půl plynu. Přes pět minut mělo naše družstvo faulový bonus, který jsme ale skoro vůbec nevyužili. V útoku jsme také neproměnili spoustu lehkých a jasných košů. Obrana byla pomalá a obrovskou chybou bylo, že jsme nechávali soupeřky snadno přecházet na útočnou polovinu. Ostrava si po doskoku klidně předriblovala úplně celé hřiště úplně bez jakéhokoliv tlaku na míč. Výsledek a prohra o 3 body 58:53 nás velice mrzela, protože stačilo k výhře opravdu málo. Bohužel jsme rozhodně nepodali 100% výkon a ten na této úrovni na vítězství nestačí. Nejlepší hráčkou byla Hanka Kačírková.

V pátek po dopolední prohlídce města a strakonického hradu jsme od 15:00 sehráli utkání proti dobře známému soupeři BA Sparta. Zápas jsme začali velice dobře. Výborně jsme překonali pressing soupeřek, který nám občas v minulosti dělal problémy. V útoku jsme dobře najížděli do koše, získali jsme si i fauly, ale trestné hody se nám nedařily. V obraně si naše holky dobře pomáhaly a rvaly se o každý míč. I na doskoku, kde měla Sparta jasnou výškovou převahu, jsme odtlačovali soupeřky, co to jen šlo. Po bojovném výkonu Sparta potvrdila svoji kvalitu a převahu a porazila nás 52:71. Nejlepší hráčkou byla vyhlášená Natálka Petráková.

Prohrané zápasy ve skupině nám na sobotu přiřadily soupeřky z třetího místa druhé skupiny, BK Strakonice. S tímto týmem se rozhodovalo, kdo půjde hrát o 5.-8. místo. Proti domácímu družstvu jsme podali statečný výkon, ale finále zápasu bylo opět nad naše síly. Trpěly jsme na obranném doskoku a dali tak soupeřkám možnost několikrát útok opakovat. Velkým mínusem byly opět trestné hody, kdy jsme se na rozdíl od soupeřek nemohli trefit. Obrovskou smůlu měla Emmča Čechová, která v tomto zápase výborně bojovala, ale zranila se. (Na turnaji ale zůstala a i se sádrou na noze holky skvěle podporovala) Nejlepší hráčkou byla kapitánka Majda Černá.

V brzký nedělním zápase od 9:00 jsme si zahráli také se známým soupeřem Slunetou Ústí nad Labem. Bohužel k našemu obrovskému zklamání jsme v posledním zápase podali úplně nejhorší výkon. Celý zápas byl i přes mnoho našich chyb dlouho dobu vyrovnaný, ale nedokázali jsme ho strhnout na naši stranu. Když jsme měli faulový bonus, opět jsme ho nevyužili a naše hra byla bez pohybu a velmi statická. Více než chyby na hřišti nás mrzel přístup hráček, které se v důležitých momentech nedokázaly semknout jako tým a ani se povzbudit. Sluneta nás větší dravostí a chutí zvítězit porazila nakonec o 10 bodů se skóre 48:58. Nejlepší hráčkou byla Karča Petlanová.

I když účast na MČR jsme brali už jako úspěch, nelze ho bez jediné výhry hodnotit příliš pozitivně. Opět jsme si potvrdili, že proti silnějším soupeřkám dokážeme podat slušný výkon, ale proti soupeřkám, které jsou nám „na dosah“ se hroutíme a neumíme v důležitých momentech hry odskočit soupeři nebo zápas otočit na naši stranu. Naší asi největší slabinou je, že jsme na hřišti příliš „hodné“ a nedokážeme se zdravě naštvat. Je vidět náš fyzický deficit, ale ten lze občas dohnat nasazením v zápase. Zvláště na MČR, kde je kvalita družstev vysoká, nelze vypustit ani minutu, protože za každou chybičku a „polovičatost“ se platí.

Po celé mistrovství nejstabilnější výkon předvedla Emma Medová, která i přes chyby, ve všech zápasech nepolevila, statečně a odvážně bojovala i přes únavu a bolavé rány, které utrpěla.

Je vidět, že ostatní družstva se stále zlepšují a zvláště v medailových zápasech byl vidět už hodně vyspělý basketbal.

Konečné pořadí MČR U:14

  1. Sokol Nilfisk Hradec Králové
  2. BK Žabiny Brno
  3. KP Brno
  4. BA Sparta Praha
  5. SBŠ Ostrava
  6. BK Strakonice
  7. Sluneta Ústí nad Labem
  8. USK Praha
USK Futures PRAHA

Nadcházející utkání

6.
dub
BK Levhartice Chomutov
USK Praha
20.
dub
USK Praha
BK Karlovy Vary

Výsledky

22.
bře
49
87
BK Karlovy Vary
USK Praha
17.
bře
66
64
USK Praha
Sokol Kladno

Tabulka

1.
TJ Sokol Nusle
17
2.
Sokol Kladno
15
3.
USK Praha
15
4.
BCM Sokolov
13
5.
BC Slaný
11
6.
BK Levhartice Chomutov
10
7.
BK Karlovy Vary
9

Tréninky

pondělí
Petřiny 16:30-18:00
úterý
Petřiny 18:00-19:30
čtvrtek
Petřiny 16:30-18:00
pátek
Petřiny 17:00-18:30
pátek
Královka 19:00-20:30

Trenéři

Lucie Pastýříková
Jiří Pastýřík