ZVVZ USK Praha končí na F4 čtvrté

16.4.2023
Basketbalistky ZVVZ USK Praha v Eurolize skončily stejně jako vloni na čtvrtém místě. Po páteční prohře nevstoupily do zápasu úplně dobře naladěné. Italské Schio toho dokázalo využít a vypracovat si náskok. Domácí sice v závěru srovnaly, ale sporná situace na konci zápasu je připravila o vítězství.

ZVVZ USK Praha dlouho hledalo rytmus. Za to Italky hrály s přehledem a rychle šly do osmibodového vedení. Domácí po oddechovém čase manko umazaly, ale rozjeté Schio nenechalo nic náhodě a opět se přiblížilo k dvoucifernému vedení. Po krátké přestávce se Pražanky přiblížily na dostřel. Soupeřky však skvěle zareagovaly a poprvé v zápase si vypracovaly dvouciferné vedení, které si vzaly i do druhé půle.

Můžeme si domýšlet, co se stalo v šatně ZVVZ USK Praha o poločasové přestávce. Ať to bylo cokoliv, zabralo to. Basketbalistky Natálie Hejkové zpřesnily obranu a začaly bod po bodu stahovat. Díky dobré defenzívě se Schio hůře prosazovalo. Domácí ho ve třetí části udržely na pouhých 9 bodech. V poslední části se ZVVZ USK Praha nadechovalo k velkému obratu, když v závěru zápasu několikrát srovnaly stav. Pár vteřin před koncem utkání rozhodčí nechaly plynout hru po faulu na Valériane Vukosavljević. Tím daly Schiu šanci na buzzer, kterou Italky využily a šťastnou střelou o desku vyhrály zápas poměrem 59:56. ZVVZ USK Praha na domácím Final Four před skvělou diváckou kulisou skončilo na čtvrtém místě.

Závěrečný turnaj Euroligy ovládly basketbalistky Fenerbahce, když ve finále deklasovaly Mersin 99:60. Týmu z Istanbulu pomohla k drtivé výhře Breanna Stewart 36 body. Ta si za svůj výkon, ke kterému přidala ještě 6 doskoků, 3 asistence a 2 zisky, odnáší také cenu MVP Final Four.