Polky vyhrály na šestkách

25.8.2022
Duelem o jedenácté místo proti Lotyškám nebo Slovinkám zakončí v sobotu odpoledne české basketbalistky evropský šampionát U16 divize A. Rozhodla o tom jejich dnešní porážka v utkání s Polskem poměrem 55:74. O soupeřkách pro český tým se rozhodne v pátek pozdě večer.

Češky bohužel znovu nepotkal povedený vstup do zápasu, což jim další průběh zkomplikovalo. Přitom ještě po pěti minutách vedly Polky pouze o bod, pak se ale rozstřílely, česká ofenziva se zastavila a dvanáct polských bodů v řadě znamenalo po deseti minutách výraznou ztrátu pro svěřenkyně Richarda Fouska. Lvice pak přenesly nervozitu i do úvodu druhé čtvrtiny a náskok Polek narostl až na hrozivých dvacet bodů. V závěru první půle ale přeci jen přišlo z české strany zlepšení a český tým druhou čtvrtinu dokonce vyhrál.

 

Po přestávce se český tým dokonce krátce dostal pod desetibodovu hranici v důležité chvíli, ale vždy polský celek dokázal najít odpověď a minišňůrou získat zpět nad zápasem kontrolu. Pomohly jim zejména české ztráty, které Polky dokázaly prakticky bezchybně trestat rychlými protiútoky. Výrazná byla také polská převaha v trestných hodech, kterých Polky střílely hned čtyřicet oproti devatenácti českým. Žádné vážnější ohrožení polského náskoku už v závěru nepřišlo, o to jasněji, když za posledních téměř pět minut nedal český tým ani bod.

 

Jako střelkyně znovu držela český tým Emílie Brzoňová s 12 body, na deset se dostala Julie Pilařová. Rozdílovou hráčkou byla Polka Maja Kusiak, která se při devatenácti bodech hned jedenáctkrát dostala na čáru trestného hodu.

 

Julie Pilařová (hráčka českého týmu): "Náš celkový výsledek hodně ovlivnila první čtrvtina, kde jsme zbytečně obdržely 32 bodů ze špatné obrany." 

 

Ema Bláhová (hráčka českého týmu): "Měly jsme hodně zbytečných ztrát. V druhé půlce jsme se už zlepšily, ale volily jsme špatné rozhodnutí a zakončení."

Zdroj: cz.basketball