Klíčová výhra Lvic U16

24.8.2022
Důležitou výhru si na evropském šampionátu divize A v portugalském Matosinhosu připsaly české basketbalistky do šestnácti let. V pavouku o deváté až šestnácté místo přehrály po vyrovnané bitvě Němky 60:56 a budou dohrávat skupinu o 9.-13. příčku. Tím si pojistily splnění základního cíle, tedy udržení elitní divize pro příští rok. Ve čtvrtek mají celky na turnaji volný den, v pátek vyzve český tým Polsko.

Na obou týmech byla v úvodních minutách jasně patrná nervozita, přeci jen porážka znamená nepříjemné přiblížení se sestupu do divize B. V první čtvrtině měly mírně navrch Češky, ale přelom úvodních dvou hracích období vyšel skvěle Němkám, které desetibodovou sérií získaly převahu. Ani to ale svěřenkyně Richarda Fouska nerozhodilo, skvěle zvládly nástup do třetí čtvrtiny a ujaly se zpět vedení. Němky si ale nenechaly zápas nijak utéct a do poslední čtvrtiny se tak šlo za prakticky vyrovnaného stavu. V závěrečném hracím období český tým bušil na německou bránu se snahou otočit skóre, což se ale dlouho nepříhodnou ztrátou či minutou střelou nedařilo. Povedlo se to až tři a půl minuty před koncem Marii Hamzové, která patnáct sekund po příchodu na hřiště bez váhání zvedla trojku a donutila německého kouče k time outu. Pak obě strany přes dvě minuty dobývaly soupeřův koš, než šestkou zvýšila český náskok Anna Holá. Němky pak pod tlakem poslední minuty riskovaly, duel zdramatizovaly, ale zvrat jim nevyšel a český tým se mohl v závěru hlasitě radovat.

 

Důležité minuty v závěru odehrála nejlepší střelkyně zápasu Hamzová, která zvládla šestnáct bodů. Nejlepší českou střelkyni na turnaji Emílii Brzoňovou (dnes 12 bodů) přestřílela ještě Nikola Kubínová. Češkám tak nevadilo ani dvacet útočných doskoků soupeřek, hodně pomohl nižší počet ztracených míčů.

 

Nikola Kubínová (hráčka českého týmu): „První půlku jsme moc dobře nezačaly a hlavně myslím, že jsme dělaly chyby v obraně a v útoku.“

 

Marie Hamzová (hráčka českého týmu): „V druhé půlce se nám podařilo emočně vystoupit nahoru a padlo nám tam, takže proto jsme dnes vyhrály.“

 

Zdroj: cz.basketball