Výhra s chutí postupu na MS

13.8.2022
České basketbalistky porazily na Mistrovství Evropy polský výběr 82:57 a zajistily si účast na Mistrovství světa 2023 v kategorii do 19 let. Zítra si tak zahrají s Italkami o páté místo s klidem.

Podle skóre by se zdálo, že to bylo hladké vítězství, ale opak je pravdou. Lvice sice s úvodu vedly o pět bodů. Jenže Polky tento stav vymazaly a samy šly do čtyřbodového vedení. Češky bojovaly a do konce první části bylo srovnáno. Dlouhou dobu v druhé desetiminutovce ani jeden ze soupeřů neodskočil ve skóre. Jenže české osmnáctky chytly správný rytmus dříve a pomalu se začaly vzdalovat. A to tak, že v poločase vedly o 7 bodů.

Důležitost zápasu si Polky uvědomovaly. To dokázaly, když české vedení bylo dvouciferné. Přeřadily na vyšší rychlostní stupeň a stáhly manko na pouhých pět bodů. Vzápětí jim však došla síla a basketbalistky vedené Viktorem Prušou začaly opět odskakovat v bodech. Odměnou jim bylo sedmnáctibodové vedení před poslední části. V té moc bodů nepadlo. Jednak Polky nenašly recept na skvělou hru Češek, a když v závěru psychicky odpadly, lvice je potrestaly rychlými protiútoky.

Velkou zásluhu nejen na postupu na Mistrovství světa měla Charlotte Velichová. Jejich 25 bodů ji katapultovalo na pozici nejlepší střelkyně zápasu. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi na české straně byla Luisa Vydrová a Emma Čechová s 15, respektive 13 body. Další double double na evropském šampionátu přidala Dominika Paurová za 12 bodů a 11 doskoků.

Česko – Polsko 82:57 (18:18, 21:14, 28:20, 15:5)
Velichová 25, Vydrová 15, Čechová 13 (8 d.), Paurová 12 (11 d.), Kadlecová 7, Soukupová a Přibylová po 4, Brožová 2, Mezihoráková 0