6 bodů od TOP 4

11.8.2022
Takový byl bodový rozdíl na konci čtvrtfinálového zápasu mezi Českem a Litvou na mistrovství Evropy. K postupu přes favorita nestačilo ani 44 bodů dua Přibylová – Paurová. V sobotu si tak proti Polkám zahrají zápas o lepší pozici ve finálním umístění a účasti na Mistrovství světa.

Češky sice v úvodu zápasu ztrácely už devět bodů. Soustředěně však bod po bodu ztrátu umazávaly. Jenže Litevky včas zabraly a na konci první čtvrtiny svou hru uklidnily a znovu si vypracovaly větší vedení. Jenže basketbalistky Viktora Pruši v druhé části zabojovaly a přehouply vedení na svou stranu.

Po poločase se hra vyrovnala a začala přetahovaná o každý bod. Chvíli byly na koni Češky, pak zase soupeřky. Vteřinu před koncem třicáté minuty se však šťastnou trojkou Litevky dotáhly na rozdíl jediného bodu a to byla předzvěst zajímavé roztržky v závěrečné části. To se potvrdily vzápětí, když české sokyně rychle odskočily na sedm bodů. Aby po pěti odehraných minutách byl rozdíl zase jednobodový. Po dalších devadesáti vteřinách opět vedly Litevky o sedm bodů a s českým týmem to nevypadalo dobře. Jenže lvice přeci jen našly sílu a 35 vteřin před závěrečným klaksonem ztrácely zase jen bod. Tato závěrečná půl minuta však patřila Litevkám, které si koncovku pohlídaly, přidaly ještě 5 bodů a stanovily finální skóre na 81:86 z pohledu českého výběru.

Ani dva zápisy double double, ani pětice dvouciferných střelkyň nestačila na takticky skvěle hrající Litevky. I tak si Dominika Paurová za 22 bodů a 15 doskoků zaslouží velký potlesk. Stejně tak i dnes hrající Mariána Přibylová, která zatížila konto soupeřek stejným počtem bodů. Druhou hráčkou, která si připsala double double je Emma Čechová za 13 bodů a 11 doskoků. Charlotte Velichová a Valentýna Kadlecová shodně nastřílely po deseti bodech.

Česko – Litva 81:87 (17:24, 27:16, 17:20, 20:27)
Paurová 22 (15 d.), Přibylová 22, Čechová 13 (11 d.), Velichová a Kadlecová po 10, Soukupová 3, Vydrová 1, Brožová a Mezihoráková po 1