Do nejlepší osmičky přes Turecko

8.8.2022
České basketbalistky do osmnácti let podruhé na evropském šampionátu okusily chuť porážky a ve skupině B skončily na třetím místě. Ve středečním osmifinále narazí na druhého ze skupiny A, a tím je Turecko.

Česko vstoupilo do zápasu skvěle a ujalo se vedení 6:0, chvíli na to 12:4 a tři minuty před koncem dokonce 17:9. Jenže od té chvíli neproměnily ani jednu ze svých příležitostí a soupeřky trestaly. Lotyšsko se dotáhlo na jeden jediný bod. Češky se i po krátké pauze střelecky trápily a sokyně trestaly. Vedení se přehouplo na jejich stranu a do poločasu si vypracovaly pětibodové vedení.

Lvice vstoupily do druhé půle skvěle. Po třiceti vteřinách vyrovnaly a bylo znovu o co hrát. Urputné bránění a neproměňování tutových šancí na obou stranách znamenalo vyrovnanou hru a malý bodový nárůst. Dokonce i tříminutové bezbodové ticho nabídla třetí část, po které se Češky dostaly do jednobodového vedení. Jenže Lotyšky znovu v poslední minutě zařadily vyšší výkonnostní stupeň a odskočily do šestibodového vedení. Umazat tuto ztrátu bylo pro lvice přes veškerou snahu nemožné a připsaly si druhou porážku v řadě.

Tým bodově táhla trojice hráček, Dominika Paurová s 15 body, Valentýna Kadlecová se 14 a Emma Čechová s double doublem za 10 bodů a 13 doskoků. Po dnu volna se Češky vydají do boje o nejlepší osmičku proti Turecku. To prohrálo jen zápas se Španělskem o 16 bodů, a připsalo dvě výhry. Nejdřív s Polskem o 8 bodů, po té těsné vítězství nad Itálií o 3 body.

Česko – Lotyšsko 62:69 (17:16, 12:18, 12:13, 21:22)
Paurová 15, Kadlecová 14, Čechová 10 (13 d.), Přibylová 6, Soukupová 5, Brožová a Velichová po 4, Mezihoráková a Vydrová po 2, Křížová, Staňková a Klapková po 0