Úspěšný vstup do turnaje

6.8.2022
České basketbalistky do osmnácti let skvěle vstoupily do evropského šampionátu v řeckém Heraklionu. O výhře rozhodla vydařená druhá čtvrtina, kde mladé lvice udržely Belgii na osmi bodech a samy jich nastřílely čtyřiadvacet.

Hráčky vedené Viktorem Prušou v úvodu utkání tahaly za kratší stranu provazu. V jednu chvíli Belgičanky odskočily do šestibodového vedení. Češky však zlepšenou hrou snížily na rozdíl dvou bodů a stále bylo o co hrát. Ve zlomové druhé desetiminutovce se role obrátily. Lvice šly do vedení a Belgie nedokázala zvednout hozenou rukavici. Po pěti odehraných minutách tak byl náskok Česka dvouciferný, aby se do poločasu ustálil na 14 bodech.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/S-aTm4RLEEQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Dvojbodový koš Charlotte Velichové znamenal ve třetí čtvrtině nejvyšší šestnáctibodové vedení českého týmu. Taková ztráta však nakopla Belgičanky a ty pomalu začaly umazávat ztrátu. Po téměř šestiminutovém úseku, který nepřinesl žádnému týmu velkou výhodu, přišly závěrečné dvě minuty třetí části. Ty patřily jednoznačně Belgii a ta se dostala na osmibodový dostřel. V posledním dějství to byla hra plná nepřesností a tvrdé obrany. Češky sice prohrály čtvrtou čtvrtinu 8:11, ale to nic nezměnilo na celkovém vítězství v úvodním zápase evropského šampionátu.

Česko táhla čtveřice hráček v čele s Dominikou Paurovou. Ta si připsala double double za 14 bodů a 10 doskoků. Dvoucifernou střelkyní se také staly Valentýna Kadlecová a Luisa Vydrová. Emma Čechová se přes deset bodů nepřehoupla, ale jejich 15 doskoků týmu více než pomohlo.

Belgie – Česko 58:63 (18:16, 8:24, 21:15, 11:8)
Paurová 14 (10 d.), Kadlecová a Vydrová po 11, Čechová 8 (15 d.), Velichová 8, Soukupová 5, Brožová, Přibylová a Mezihoráková po 2, Stanková 0