Mistrovství světa U17

19.7.2022
V maďarském Debrecenu se uskutečnil světový šampionát hráček do 17 let. Roli favorita potvrdily Spojené státy Americké a právem nazvedly nad hlavu pohár pro nejlepší hráčky své kategorie.

Parádní výkon předvedly družstva Maďarska, Francie, Španělska a právě USA když ve skupinové části ani jednou neokusily hořkost porážky. Stejně jako u dalších kategorií se umístění ve skupině projevilo pro osmifinálové dvojičky. Přes tuto část šampionátu se dostali favorité doplněné o Kanadu, Japonsko, Austrálii a Německo. Jediný tým, který zaváhal, bylo domácí Maďarsko, přes které přešla Kanada do semifinále. V něm se střetla s USA a zápas skončil o 30 bodů pro jižního souseda. Druhé semifinále mezi Francií a Španělskem bylo více vyrovnané a z postupu do bojů o zlato se radovaly Španělky. Zápas o bronz byl velice vyrovnaný a celou dobu se vedení přelévalo z jedné strany na druhou. Ještě minutu a třicet sekund vedla Kanada o bod. Bohužel pro ně své těsné vedení neuhájila a tak se ze třetího místa radovaly Francouzky.

Zápas o zlato byla spíše formalita. Spojené státy Americké získaly dvouciferný náskok už v první čtvrtině. Od té doby se hra spíše dohrávala. Američanky tak ve finále porazily Španělsko o 22 bodů a slaví titul Mistryň světa.

Americká basketbalistka Juju Watkins byla jmenována MVP celého turnaje a zároveň jednou z hráček All-Star. Tam také patří její spoluhráčka Jaloni Cambridge, Španělka Iyana Martin Carion, Francouzka Dominique Malonga a Kanaďanka Cassandre Prosper.

Finální pořadí FIBA U17 Women´s Basketball World Cup 2022
1. Spojené Státy Americké

2. Španělsko
3. Francie
4. Kanada
5. Austrálie
6. Maďarsko
7. Německo
8. Japonsko
9. Slovinsko
10. Mali
11. Egypt
12. Nový Zéland
13. Belgie
14. Korea
15. Argentina
16. Mexiko