Reprezentace do 20 let je ve finále

15.7.2022
České basketbalistky do dvaceti let vyhrály v semifinálovém duelu evropského šampionátu v Šoproni nad Francií 65:63. To znamená jediné, zítra od 20:15 vyzvou Španělky v boji o zlatou medaili.

Oba týmy nastoupily do zápasu s velkou obezřetností. Také jím nahrávalo, že se již potkaly ve skupinové části, takže věděly, co jeden od druhého můžou čekat. Dlouho se čekalo na větší odskok ve skóre, ten přišel až po šesti a půl minutách. Lvice přeřadily jako první na vyšší rychlostní stupeň a ovládly úvodní dějství o sedm bodů. Krátká přestávka rozhodila české basketbalistky a ty hluchou tříminutovkou dovolily Francouzkám srovnat stav ve skóre. Vyrovnané utkání se hrálo až do dvacáté minuty. Tu ovládla Francie a tak se do šaten šlo za stavu 32:36.

Lvice dokázaly rychle srovnat a vedení se zase přelévalo z jedné strany na druhou. Francouzkám se podařilo po šesti odehraných minutách ve třetí části odskočit na osm bodů. Bojovnice s nápisem Česko na hrudi však nápor ustály a před poslední čtvrtinou se dostaly na dvoubodový distanc. Co započaly basketbalistky pod taktovkou Romany Ptáčkové ve třetí části, dovršily v té poslední. Rychle srovnaly a dostaly se do tříbodového vedení. Pak se oba týmy střelecky odmlčely a drama v poslední pětiminutovce vrcholilo. Nejdřív Francie stáhla ztrátu na dva body, aby dvě minuty před koncem Češky vedly o pět bodů. 40 vteřin před koncem dokázala Pauline Astier snížit na dvoubodový rozdíl. Vzápětí byla faulována Kateřina Zeithammerová, která proměnila jen jeden šestkový pokus. Francie se úspěšným dvojtaktem 4 vteřiny před koncem zápasu dostala na dostřel jediného bodu. S taktickým faulem na Valentýnu Kadlecovou tak měli pramalou šanci na vítězství. Chomutovská hráčka proměnila jeden trestný hod a Češky se tak mohly radovat z historicky prvního postupu do bojů o zlato.

Nejlepší střelkyní českého týmu byla právě exekutorka trestných hodů v poslední vteřině zápasu. Valentýna Kadlecová zapsala za 25 minut na hřišti 23 bodů. Její spoluhráčka Kateřina Zeithammerová jako druhá z lvic v tomto utkání dvouciferný počet bodů. K 11 bodům přidala ještě 5 doskoků a 6 asistencí. Za zmínku stojí i 11 doskoků Petry Malíkové.

Česko – Francie 65:63 (21:14, 11:22, 17:15, 16:12)
Kadlecová 23, Zeithammerová 11, Paurová 9, Malíková 7 (11 d.), Brejchová 6, Vydrová 4, Ceralová 3, Hibalová 2, Fučíková a Pokorná po 0