U20 o medaile

13.7.2022
Vítězství nad polským týmem 64:43 rozhodl na evropském šampionátu o účasti Česka v semifinále. V tom se utkají s lepším z dvojice Portugalsko Francie. Ve skupinové fázi si basketbalistky vedené Romanou Ptáčkovou poradily s Francouzkami o 5 bodů, Portugalky v přípravném turnaji porazily o 7 bodů.

Důsledná obrana provází český výběr celým turnajem a ne jinak tomu bylo i ve čtvrtfinálovém zápase. Po sedmi odehraných minutách tak lvice vedly dvouciferným rozdílem. Před první přestávkou však Polky dokázaly část manka umazat a tak se dala očekávat zajímavá druhá čtvrtina. Zlepšená a hlavně tvrdá defenzíva Polska dělala českým basketbalistkám vrásky. To vše byly faktory, které hrály ve prospěch severního souseda. Do přestávky tak šly Češky se čtyřbodovým vedením.

O utkání rozhodla právě třetí desetiminutovka. V té lvice zatížily polské konto 26 body. Také se vrátily ke skvělé obraně a Polky, které ve druhé polovině nastřílely jen 19 bodů, měly co dělat, aby se skóre neodskočilo na třicetibodový rozdíl. Díky tomu mohla Romana Ptáčková pošetřit síly klíčových hráček na páteční semifinále. Česko si tak zahraje o medaile po 18 letech. Naposledy tomu bylo v roce 2004, kdy Češky skončily třetí.

Česko – Polsko 64:43 (18:12, 10:12, 26:10, 10:9)
Paurová 15, Malíková 10, Zeithammerová 9 (5 a, 4 zisky), Brejchová 8, Vydrová 6 (9 d.), Kadlecová 5, Ceralová a Pokorná po 4, Hibalová 3, Vlčková, Fučíková a Vejvodová po 0