Reprezentace vítězí nad Polkami

24.6.2022
Premiéru na lavičce českých basketbalistek si odbyla Romana Ptáčková v přátelském zápase. O to sladší bylo, že se jednalo o vítězství proti Polsku, které nedávno v přípravném turnaji porazilo Srbky, Chorvatky a Řekyně.

Velkou měrou se na vítězství podílela basketbalistka ZVVZ USK Praha Veronika Šípová, která dopravila 12 bodů a doskočila 7 míčů. Její klubová spoluhráčka Simona Sklenářová dala 2 body. Duo Veronika Voráčková a Tereza Vyoralová dostaly volno.

Úvod zápasu byl nejdřív jako na houpačce, aby se posléze změnil v bodovou přetahovanou. Nejdříve Polky šly do čtyřbodového vedení, pak český tým získal tři body náskok, aby na konci první čtvrtiny na tabuli svítila remíza. Po krátké pauze se soupeřky dostaly do sedmibodového vedení, aby chvilku před poločasem ztrácely bod. A do přestávky šly s dvoubodovým náskokem. Česká sestava se rychle točila a už v první dvacetiminutovce vyběhly všechny hráčky na české straně.

Ve třetí čtvrtině za stavu 42:42 se začal lámat chleba. Naštěstí pro české basketbalistky. Vysunutá obrana lvic přinášela zisky a z toho pramenící jednoduchá zakončení. Šnůrou devíti bodů strhly vedení na svou stranu a před poslední částí dokonce navýšily své vedení na třináct bodů. V poslední části bylo dlouhé bodové půsty na obou stranách. Hráčky Romany Ptáčkové nastřílely pouhých 10 bodů, ale ani to jim nezabránilo ovládnout duel o 17 bodů. Oba soupeři si rozdají mezi sebou i zítra, tentokrát za zavřenými dveřmi.

Romana Ptáčková (trenérka českého týmu): „Jsem moc spokojená, zejména po tom dosavadním průběhu přípravy. Tedy máme devět omluvenek, několik hráček přijelo až na toto soustředění, takže to nebylo jednoduché dát dohromady. Polský tým je dobře vedený, má stejné trenéry přes čtyři roky, zatímco my jsme to tu dávali dohromady na poslední chvíli. Moc bych chtěla pochválit holky za energii a nasazení. Tyhle zápasy rozhoduje obranná fáze a tam jsme ukázali obrovskou vůli. O poločase jsme nemluvili o útoku, ale spíš o tom, že musíme vydržet v této aktivní obraně. Nemůžeme je nechávat hrát, to, co chtějí, protože Polky jsou velmi zkušený tým. Čekala jsem, že přitvrdí, což se stalo, ale rozhodlo procento střelby, kdy nám začalo padat z dálky a ony se trápily. Musíme najít týmový balanc. Řekli jsme hráčkám, že volné střely přecházet nebudeme, protože nemusí přijít další. Dole pod košem jsme zesilovali krytí, bylo vidět, že i malé hráčky chodily pomáhat a vyřešilo se to týmově. Chvílemi jsme si připadali jako cizinci na hřišti, ale určitě chci po holkách maximální nasazení, bude se hrát ve více lidech a musíme do toho dát stoprocentní energii.“

Česko – Polsko 66:49 (15:15, 12:14, 29:14, 10:6)
Šípová 12 (7 d.), Effangová 10, Brabencová 9, Holešínská 9, Hamzová 8, Březinová 7, Šotolová 7, Andělová 2, Sklenářová 2, Kracíková, Mircová a Rokošová po 0