Začínáme doma proti Schiu

2.3.2022
Na dnešním mimořádném zasedání FIBA Europe bylo rozhodnuto o vyřazení ruských celků z evropských soutěží. To samozřejmě má vliv i na ženskou Euroligu, kterou musí opustit tři celky včetně favorita na titul UMMC Jekatěrinburg. S vládcem ženských palubovek posledních let soutěž opustí také Dynamo Kursk a MBA Moskva.

Pro ZVVZ USK Praha tak nastává posun v tabulce ze třetího místa na druhé. To má za následek změnu soupeře. Místo maďarské Šoproně se skupina vedená paní trenérkou Natálií Hejkovou střetne s italským Schiem.  Díky lepšímu umístění ve skupině A se začne v domácím prostředí v hale Královka. Ten je naplánovaný na 8. března, druhé měření proběhne 11. března v Itálii. Případné třetí klání by se odehrálo ve středu 16. (*termíny nemusejí být konečné).

Ke změnám došlo i u dalších účastníků soutěží. Avenida nastoupí ve španělském derby proti Gironě s Julií Reisingerovou v sestavě. Šoproň si to rozdá s francouzským BLMA, zatímco Fenerbahce bude bojovat o Final Four s Rigou. Termín závěrečného turnaje čtyř nejlepších týmů zůstává beze změny.

Důležitou zprávou pro sport je také pozastavení nejen ruských celků v soutěžích řízených FIBA, ale také vyloučení ruských rozhodčích a delegátů. Následně také byla pozastavena žádost ruské basketbalové federace pořádat EuroBasket 2025. Pro kompletní přehled čtěte zde.