Lvice vítězí v Irsku

14.11.2021
České basketbalistky vyrazily za druhým kvalifikačním utkáním do Irska. Pro tým se tak naskytla možnost zahrát si poprvé s Irskem. Lvice také na ostrovy odcestovaly bez Renáty Březinové a Terezy Vyoralové.

S nevyzpytatelným soupeřem se Češky v úvodu zápasu mírně trápily, ale hned po prvním střeleckém zápisu se uklidnily a po prvním čtvrtině už vedly dvouciferným náskokem. Celkem 21 bodů za první poločas ukazuje, že agresivní obrana českého celku byla pro Irky velkým oříškem. To pomohlo svěřenkyním Štefana Svitka získat sebevědomí a hrát svoji hru.

Irsko se však na domácí půdě nechtělo vzdát. Vždy, když si Češky myslely, že je hotovo, ostrovanky se střelecky probudily a umazaly podstatnou bodovou zátěž. Naštěstí pro hráčky vedené novou kapitánkou Petrou Záplatovou se tato střelecká smršť vždy včas zastavila. Tím, že se nedovolilo Irkám jednoduše skórovat a střelba z dálky jim dělala problém, si Česko připsalo první výhru v kvalifikaci na Eurobasket 2023 a dalo zapomenout na čtvrteční porážku s Běloruskem.

Štefan Svitek: „Byl to takový hodně neurovnaný zápas plný chyb. Hodně se to mlelo, rozhodčí to dost pouštěli, ale my jsme se tomu nedokázali přizpůsobit a nechali jsme soupeřky, aby na nás hráli tvrději. Irky mají takovou náturu, asi vyrůstaly u lakrosu, rugby nebo něčeho podobného. Nebyli jsme dostatečně tvrdí, ztráceli jsme míče a v druhém poločase jsme nedoskakovali v útoku jako v tom prvním. Holky teď mají rok do dalších kvalifikačních zápasů, takže je čeká v klubech hodně práce. To nemůžeme stíhat my tady během čtyř tréninků. Doufám, že dostanou holky ve svých týmech hodně prostoru. Mezinárodní basketbal je tvrdší, než jsou zvyklé z české ligy. Nedokázali jsme si poradit s výškovou převahou, i když soupeř hrál většinu času maximálně s jednou vysokou hráčkou.“

Irsko – Česko 54:70 (10:23, 11:14, 17:17, 16:16)
Reisingerová 12, Voráčková 11, Holešínská 9, Šípová a Stoupalová po 8, Pospíšilová 7, Záplatová 5, Hamzová 4, Brabencová a Galíčková po 3, Malíková a Krejzová 0