Turnaje pro mladé Lvice

2.7.2021
Jak už asi víte, Board FIBA Europe rozhodl o zrušení téměř všech evropských šampionátech mládeže. Dobrou zprávou však zůstává, že Mistrovství světa dívek U19 se uskuteční. Turnaj startuje za 36 dní v maďarském Debrecenu i s českou účastí.

Lvice ve skupině D narazí v tomto pořadí na Mali, Kanadu a po dni volna na Japonsko. Ze skupin postupují všechny týmy do vyřazovací části turnaje. Křížem se utkají týmy ze skupiny A a B, C a D. Tedy první se čtvrtým a druhý se třetím. Vítězovou jdou do čtvrtfinále, poražení hrají o umístění.

Další dobrou zprávou je, že Board FIBA Europe umožnil odehrát takzvané Challangers. Do maximálně šestičlenného turnaje se můžou přihlásit kategorie U16, U18 a U20. Tento FIBA Youth Europe Challangers se odehraje u jednoho z týmů ve skupině.

V České republice se odehraje jeden dívčí turnaj kategorie U18. V Klatovech se od 27. července do 1. srpna představí Litva, Maďarsko, Turecko, Srbsko a Irsko. „Dvacítky“ pojedou do Šoproně, kde si to rozdají s Maďarkami, Španělkami, Izraelkami, Srbkami a Irkami. Pro kategorii U16 byl výběr místa více zajímavý. V portugalském Matosinhosu se od 9. do 14. srpna střetnou s Ruskem, Polskem, Belgií, Slovinskem a domácím Portugalskem.

Challangers jsou čistě přátelské turnaje a jejich výsledky nic nezmění na žebříčku FIBA. Kvůli výše zmíněným okolnostem se všechny šampionáty přesouvají na následující rok. Státům, které měly hostit letošní turnaje zůstává tato možnost pro pořádání akce i v příští rok.