Eurobasket 2021 je za námi

27.6.2021
Evropský šampionát dospěl do finálového večera, ve kterém zářili oba účastníci v boji o zlatou medaili. Než se dostaneme k nejlepšímu týmu Eurobasketu 2021, zmíníme i zápasy o světovou kvalifikaci.

I když porážka ve čtvrtfinále mrzí, na letošním Eurobasketu neznamenala vyřazení z turnaje. Hrálo se totiž ještě o místa na světovou kvalifikaci. Tedy týmy, které skončily na 4., 5. a 6. místě, postupují do bojů o světový basketbalový trůn. To se podařilo Bosně a Hercegovině, která deklasovala Švédsko o 19 bodů. Stejně velkým překvapením byl neúspěch domácích Španělek, které podlehly Rusku o 4 body. Pro bývalé hráčky ZVVZ USK Praha, jako je hrající legenda Laia Palau, usměvavá Cristina Ouviňa nebo stávající křídelnici Márii Conde, to byla velká rána.

Jako cena útěchy se může jevit účast na světovém šampionátu pro Bělorusko. To totiž prohrálo v zápase o bronz s Belgií. O vítězi utkání rozhodla první čtvrtina. Belgie v úvodu zaskočila Bělorusko aktivní hrou a odnesla si po deseti minutách hry desetibodový náskok. Zkušené Bělorusky byly sice ve zbylé části hry vyrovnaným soupeřem, ale na zvrat to bohužel nestačilo. Belgičanky tak Eurobasketu 2021 berou bronz. Double-double si připsala Emma Meeseman za 21 bodů a 10 doskoků. Na straně Běloruska to byla Maryia Papova s 10 body a 12 doskoky.

V semifinále Francie porazila Bělorusko o 12 bodů. Za to Srbsko bojovalo s Belgií do posledních vteřin a v dramatickém utkání vyhrálo o pouhý bod. Srbky to však nepoznamenalo a už od úvodních minut finále si šly jednoznačně pro zlato. Francie nedokázala vyhrát ani jednu čtvrtinu, natož celý zápas. Francouzky si neporadily hlavně se Sonjou Vašić, která nastřílela „jen“ 12 bodů, ale k nim přidala 8 doskoků a 6 asistencí. Na straně galského kohouta byla nejlepší Valériane Vukosovljević s 15 body. Srbsko si tak připsalo druhý titul z evropského šampionátu a velký favorit na vítěze, Francie, skončila na stříbrném místě.