Jak pokračuje Eurobasket?

24.6.2021
Evropský šampionát se dostal do závěrečné fáze. Přinášíme vám shrnutí, co se během posledního týdne pod bezednými koši událo a co náš ještě čeká.

Ve skupinové fázi jsme byli svědky zajímavých, ale i očekávaných výkonů jednotlivých týmů. Skupinu A ovládlo Bělorusko, které české Lvice porazily v přípravném utkání na Královce. Paradoxně vítěze skupiny porazily Slovenky, které skončily na posledním místě. Druhé místo si osvojily domácí Španělky s Márií Conde. Skupina B patřila Srbkám. Tři vítězství je poslala rovnou do čtvrtfinále. Hned za nimi skončily Italky a Černohorky. Skupina C byla nejzamotanější. Hned 3 týmy měly shodný počet bodů a tak musely rozhodnout vzájemné zápasy. To určilo za vítěze Belgii, na druhém místě skončila Bosna a Hercegovina, třetí skončilo Slovinsko s Tejou Oblak. Smutná byla z pohledu českého týmu skupina D, kterou ovládly Francouzky. Reprezentantky vedené Štefanem Svitkem v úvodním zápase prohrály o 4 body. Tím si postupovou cestu hodně ztížily. Následující zápasy však také byly nad jejich síly a tím skončila jejich účast na evropském šampionátu.

Podle postupového klíče týmy na prvním místě postoupily přímo do čtvrtfinále. Ze zápasů mezi druhými a třetími se do této fáze probojovaly také Švédsko, Bosna a Hercegovina, Španělsko a Rusko. Z těchto osmi družstev do semifinále postoupily Bělorusko, Francie, Srbsko a Belgie. Tato čtveřice si finálovou účast zaslouží výhrou v sobotních zápasech. Důležité však bude umístění i na čtvrtém až šestém místě, jelikož tyto týmy budou hrát kvalifikaci o světový šampionát, který se bude hrát příští rok v Austrálii.