Nepovedený vstup na Eurobasket 2021

17.6.2021
České reprezentantky mají za sebou úvodní duel Eurobasketu 2021. V prvním zápase nastoupily proti Ruskám a bohužel podlehly o čtyři body. O vítězství je připravily hlavně útočné doskoky, kterých soupeř nasbíral o deset více.

Češky vstoupily do zápasu odhodlaně a bojovně.  Mladá hvězda ruského celku Mariaa Vadeeva však ukázala svoji dominanci pod košem a prvních osm bodů na soupeřově straně patřilo jí. Takový nástup kontrovala Kateřina Elhotová dvěma úspěšnými trojkovými pokusy a vedení se přehouplo na českou stranu. V druhé čtvrtině dokonce vedení Lvic narostlo na 29:21. Rusky však v pravou chvíli nacházely pod košem již zmíněnou Vadeevu, manko smazaly a do poločasu šly s pěti bodovým náskokem.

Velký útlum na české straně se dostavil hned po přestávce. Rusky byly na hřišti rychlejší a svojí preciznější hrou si vytvořily dvouciferný náskok. Ten se hráčkám Štefana Svitka dařilo pomalu umazávat a minutu před koncem utkání byl stav vyrovnaný 69:69. Ruskému týmu se konec utkání vydařil, proměnily střelu z pole a těsně před koncem také dvě šestky.

Nejlepší střelkyní na české straně byla Alena Hanušová, která si připsala 24 bodů. Bodový účet na čísle 15 se zastavil u Kateřiny Elhotové, která musela v průběhu druhé půle opustit halu. Osm bodů přidala hráčka ZVVZ USK Praha, Tereza Vyoralová.

Český tým zítra čeká další utkání ve skupině D proti favoritkám turnaje, Francii. Zápas vysílá ČT3 od 20:45.

Alena Hanušová (hráčka českého týmu): „Náš největší problém bylo obranné doskakování, ale i přesto jsem moc pyšná na svůj tým, protože bojovaly, hrály jako tým, a podporovaly se. Turnaj je ale pořád otevřený, musíme napravit chyby a pořád můžeme bojovat o postup.“ 

Štefan Svitek (trenér českého týmu): „Gratuluji Rusku k vítězství, ale neudělali jsme jim to jednoduché. Nevzdali jsme se, podařilo se nám stáhnout až třináctibodový náskok v poslední čtvrtině a až do koncovky jsme bojovali o výhru. Bohužel jsme dovolili Ruskám příliš útočných doskoků a ony to dokázaly potrestat. Tohle bylo rozhodující, protože ostatní čísla byla hodně vyrovnaná. Lépe jsme stříleli z pole, měli jsme o jednu ztrátu méně, ale pod vlastním košem jsme udělali několik chyb, což nás stálo výhru.“