Euroliga zná svého vítěze

19.4.2021
Je za námi i další významná soutěž. O víkendu proběhla finální část nejvyšší evropské ženské soutěže Euroligy. Kdo nás sleduje pravidelně, jistě ví, že do letošního Final 4 se probojovaly týmy Fenerbahce, Šoproně, Salamanky a Jekatěrinburgu.

První zápasy se odehrály v pátek, a kdo čekal jednoznačnou dominanci ruského celku, tak se mýlil. Úvodní zápas totiž přinesl velice zajímavou podívanou. Přemožitel ZVVZ USK Praha, turecký Istanbul totiž zle zatápěl, kdyby mu totiž neutekla druhá čtvrtina o 6 bodů, mohlo být rozložení pro boj o zlato jiné.

V pátečním programu byl ještě jeden zápas mezi Salamankou a Šoproní. Avenida ovládla úvodní čtvtinu, ale maďarský tým si vzal do poločasu vedení na svou stranu. Jenže hráčky ze Španělska nechtěly hrát zápas o bronz a do třetí části vlétly jako hurakán a nasměrovaly svůj tým k postupu.

V zápase o bronz byla znát psychická únava na straně Šoproně. Pouhých 9 bodů vstřelených za první čtvrtinu mluví za všechno. Pak ale zabraly, do poločasu stáhly manko na pět bodů, po 30 minutách to dokonce bylo jen o bod. Ale v závěrečné části jim došly síly a Fenerbahce tak bralo bronzové medaile.

Jekatěrinburg podcenilpod vidinou jednoduchého vítězství úvod zápasu a než se stačil rozkoukat, prohrával po deseti minutách o pět bodů. Naštěstí pro něj se včas oklepal a přehoupl vedení na svou stranu. Salamanka však nesložila zbraně a ještě vyhrála ještě jednu čtvrtinu, konkrétně tu třetí. To však nestačilo a ruský celek si připsal další zlato v ženské Eurolize. Nejlepší hráčkou finále byla vyhlášena Breanna Stewart, která ve finálovém turnaji měla průměr 14,5 bodů, 7 doskoků a 3 asistence.