Basketbal je můj život, říká MVP Jonesová

18.4.2021
Jako největší jméno ženské basketbalové ligy dostála Brionna Jones vysokým očekáváním a dovedla pražský USK k patnáctému titulu v historii české nejvyšší soutěže. Průměry přes 22 bodů a 7 doskoků na utkání vynesly americké pivotce cenu MVP finálové série, s cenou v náručí pak poskytla rozhovor webu zbl.basketball.

„Pod košem to bylo těžké. Rozhodně jsem tam soupeřky cítila. Zkoušely hodně věcí včetně zdvojování, ale spoluhráčky mě dokázaly najít v pozicích, kdy jsem byla volná a když jsem se chytila, snažil jsem se jim to vracet a hledat je na perimetru,“ vyprávěla Jones po třech relativně podobných zápasech. Pražanky je měly všechny pod kontrolou a vždy těsně překonaly stovku, zato Hradec se nedostal přes hranici 68 bodů.

Přesto mají Východočešky respekt hlavní hvězdy USK, když v ligovém ročníku Lvice vyhrály všechny ostatní utkání kromě druhého semifinále s Žabinami.

„Hradec byl rozhodně druhý nejlepší tým v této sezóně. Hrají opravdu tvrdě a na maximum celou dobu a nikdy se nevzdávají. To jim pomohlo porazit všechny ostatní celky kromě nás,“ pokračuje pětadvacetiletá pivotka.

Se zlatou medailí z ligy se předem počítalo, sezóna v USK se hodnotí hlavně podle úspěchu v Eurolize. Tam ale Pražanky také díky zranění další Američanky Alyssy Thomas neuspěly a vypadly už v základní skupině.

„Nemůžeme být kompletně spokojené, protože nám nevyšla sezóna v Eurolize. Tam jsme rozhodně chtěly postoupit do play off a vypadnutí pro nás bylo velké zklamání. Po loňské sezóně, která skončila předčasně, jsme se letos těšily na dlouhý ročník a úspěchy a splnily jsme to jen z poloviny. Jsem ale ráda, že jsme tentokrát mohly i přes pokračující pandemii odehrát celou sezónu,“ hledá pozitiva Jones.

Sedmička draftu WNBA z roku 2017 má za sebou po dvou letech v ruském Orenburgu druhou sezónu v Praze, a i přes jasné výsledky nevidí úroveň české nejvyšší soutěže tak špatně.

„Největší nedostatky soupeřů vidím pod košem. Prakticky žádný tým v české lize nemá vysoké pivotky, aby mohl hrát na nejvyšší úrovni a v zápasech proti nám to často chybí. Co si vzpomínám, tak jen KP Brno má hráčky mé výšky. Jinak české týmy střílí velmi dobře za tři body, lépe než hodně evropských týmů, takže když se tady vychovají dobré pivotky, můžeme mít do budoucna vyrovnanější zápasy,“ myslí si.

Život amerických basketbalových profesionálek prakticky nemá pauzu, což potvrzuje i Jones. Už za necelý měsíc totiž v dresu Connecticut Sun odstartuje další sezónu WNBA, kde obhajuje účast v semifinále play off. Hned po zámořské sezóně čeká Jones návrat do Prahy.

„V sobotu odjíždím domů za rodinou, kde strávím tři dny. Pak hned pokračuji do Connecticutu, protože nám začíná přípravný kemp na WNBA. Mám opravdu málo času na odpočinek, než mi začne další sezóna. Na podzim se zase hned vracím do USK,“ vypráví rodačka z Marylandu a absolventka tamní univerzity.

„Je to opravdu těžké, ale basketbal je můj život, takže to stojí za to,“ dodává s úsměvem. 

zdroj: zbl.basketball